Hotelul Minerul din Centrul Vechi, în același stadiu. Cine sunt proprietarii

Trec anii, iar multe dintre clădirile din Baia Mare, aflate în diferite stadii de degradare, rămân în stand-by, din diferite motive, accentuând peisajul de abandon.

Printre ele se numără și clădirea din Centrul Vechi, cunoscută sub denumirea Complex istoric Hotel Restaurant Minerul, fost ”Sfântul Ștefan”, practic un simbol al orașului, însă aflată în aceeași stare de ani buni.

Din păcate nimic nu s-a schimbat nici în acest caz, deși ar fi putut reprezenta un plus pentru Piața Libertății. Au fost câteva ședințe de Consiliu Local prin 2015, în condiții mai mult extreme, dat fiind starea clădirii, dar de atunci nimic. Nici măcar pentru fotografii (cel puțin de către puținii turiști) nu e potrivită.

Am întrebat Primăria Baia Mare cine sunt proprietarii clădirii, astfel că putem spune că imobilul este deținut, conform C.F. 101108-C1, în coproprietate de către:

– Complex Sfântul Ștefan SA – parte de condominiu (Mai pe scurt, condominiu ar reprezenta ”imobilul format din teren cu una sau mai multe construcții, dintre care unele proprietăți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale”)
– Credit Europe Bank SA – parte de condominiu
– Municipiul Baia Mare, domeniul public – parte de condominiu Cinematograful Minerul;
– C.R.L. – parte de condominiu
– SC Crihotcom SRL – parte de condominiu

Există și o hotărâre de Consiliu Județean, din 2019, privind clădirea (nominalizată în Lista monumentelor istorice la poziția nr. 151), care spune că imobilul a fost ”a fost declarant obiectiv de utilitate public în vederea realizării lucrării Restaurarea Complexului Hotel Restaurant Minerul și conversia sa în Centrul Administrativ și Socio-Cultural al Municipiului Baia Mare.

Întorcându-ne la realitate, până la ”Centru Administrativ și Socio-Cultural” mai e cale lungă, cel puțin dacă luăm în calcul faptul că nu există un singur proprietar care să schimbe situația.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu