Homosexualii isi cer drepturile – 17 mai, Ziua internationala impotriva homofobiei – Cum comentati?

17 mai marcheaza Ziua internationala impotriva homofobiei. Este o modalitate prin care Uniunea Europeana intelege sa combata discriminarea si stigmatizarea comunitatii de homosexuali, lesbiene, bisexuali si transsexuali, din tarile membre.

„Homofobia este o incalcare grava a demnitatii umane, asadar trebuie ferm condamnata”, a delarat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

In data de 8 mai, patru eurodeputati au luat parte la marsul homosexual de la Vilnius, Lituania.

„Directiva anti-discriminare nu este doar un mesaj adresat societatilor discriminatorii de a-si schimba comportamentul, ci un mesaj adresat lumii intregi. UE este serioasa in ceea ce priveste protejarea drepturilor fundamentale”, afirma eurodeputatul Raul Romeva i Rueda (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Spania).

Romeva mentioneaza ca in unele tari, homosexualii sun „fortati sa traiasca intr-o negare totala, sau dimpotriva, lipsiti de drepturile fundamentale, riscandu-si totodata locul lor de munca si uneori chiar viata”.

Printre statele care condamna cel mai vehement homosexualitatea se numara cele din Orientul Mijlociu, Caraibe, Orientul Indepartat si Africa (Uganda, Tanzania si Kenya). Pe lisa statelor care interzic homosexualitatea se mai afla si Rusia, Arabia Saudita sau Jamaica.

In multe tari, in special arabe si africane, homosexualii se pot confrunta cu amenzi, inchisoare pe termen lung si chiar pedeapsa cu moartea.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu