Harry Tavitian si Cserey Csaba sau magia improvizatiei – Cei doi artisti de jazz au sustinut concerte la Sighet si Baia Mare (FOTO)

„Spectacolul acesta a fost programat, initial, pe 19 decembrie, 1989. Dar (zambeste, n.red.) nu s-a mai tinut atunci. L-am amanat cu… 20 de ani. Mai bine mai tarziu decat prea devreme”. Asa si-a pregatit pianistul de jazz Harry Tavitian publicul adunat in Sala Rotary a Liceului de Arta din Baia Mare, inaintea concertului sustinut luni seara, alaturi de percutionistul Cserey Csaba.

Timp de doua ore, spectatorii prezenti in numar mare au inghetat, pur si simplu, ascultand creatiile sonore ale maestrului Tavitian. Singurele momente in care cei prezenti au aratat ca mai respira au fost acelea cand ritmurile au devenit alerte, iar sala a intrat in trepidatiile aplauzelor, sustinandu-i pe cei doi.

„Muzica noastra este o calatorie intre cele doua mari spatii spirituale, cel al Balcanilor si cel al Caucazului, avand privirile indreptate catre civilizatia si gandirea Occidentului si miresmele si mistica Orientului”, a explicat Tavitian, intr-un moment de respiro.

Concertul a excelat, atat pentru cunoscatori, cat si pentru cei mai putin familiarizati cu notiunile de jazz. Cei prezenti au fost purtati prin zeci de forme si stiluri muzicale, incepand de la cantecele negrilor de pe plantatiile de bumbac si pana la etno-jazzul ultimilor ani.

In afara improvizatiilor si a unor teme celebre, Tavitian nu s-a inscris in niciun curent jazzistic. A fost pur si simplu el. El si Cserey Csaba. Un duo care a debutat la Baia Mare asa cum orice artist isi doreste. Cu un spectacol de inalta tinuta, apreciat fara tagada de toti spectatorii.

Pe final, cei doi s-au lansat si in cateva glume, care au venit ca un argument pentru ideea lui Tavitian, ca jazzul e o muzica a paradoxurilor. Nascut din bluesul populatiei de culoare din Statele Unite, dintr-o muzica extem de trista, jazzul are componenta sa umoristica, data si de caracterul de improvizatie.

Csaba a aratat ca poate canta cu orice ii pica in mana: de la scoici, la jucarii pentru copii. Iar Tavitian a demonstrat ca umorul sau nu este dat numai de exprimarea prim muzica. Ci si de aceea verbala. „Ieri am concertat la Sighet. Cred ca a fost primul concert din Sighetu Marmatiei”. Si nu se referea la primul sau concert sustinut acolo.

Harry Tavitian s-a aratat emotionat de impresiile lasate asupra sa de publicul baimarean, care a gustat secventele muzicale oferite, si a promis ca va reveni, oricand, cu placere.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu