- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Guvernul reaprobă nota de fundamentare în vederea achiziţionării a 16 locomotive electrice; suma alocată creşte la 528.000.000 de lei

Guvernul a reaprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare în vederea achiziţionării a 16 locomotive electrice noi pe patru osii cu sisteme ERTMS, informează AGERPRES.

„În conformitate cu propunerea financiară a operatorului economic, pentru achiziţionarea a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS este necesară suma totală de 528,882 milioane lei cu TVA, durata de execuţie a proiectului de investiţii fiind de 31 luni”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

Finanţarea se va realiza din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Locomotivele vor putea să circule cu o viteză maximă de 160 – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători. Introducerea locomotivelor electrice vizează creşterea eficienţei serviciilor de transport feroviar, reducerea poluării şi creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor pe rutele:
– Dej – Braşov – Bucureşti – Constanţa;
– Timişoara – Arad – Braşov – Bucureşti – Constanţa;
– Timişoara – Cluj – Iaşi;
– Iaşi/ Suceava – Bucureşti – Constanţa.

Din cei 528 de milioane de lei, 368 de milioane reprezintă fonduri externe nerambursabile prin PNRR, iar 76 de milioane sunt de la bugetul de stat.

Conform notei de fundamentare, hotărârea de Guvern aprobată în septembrie 2022 prevedea o valoare totală a cheltuielilor de 438.323.000 de lei.

În cadrul şedinţei de evaluare a ofertei financiare, din 25 octombrie, comisia de evaluare a constatat faptul ca oferta financiară depăşeşte valoarea estimată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară la demararea achiziţiei prin raportul de consultare a pieţei. Astfel, oferta financiară a fost 767.510.640 lei fără TVA, compusa din valoarea de livrare a 16 locomotive electrice şi contravaloarea mentenanţei pentru o perioada de 20 ani. Comisia de evaluare a solicitat Direcţiei Generale Programe Europene din cadrul Ministerului Transporturilor un punct de vedere privind posibilitatea suplimentării fondurilor necesare încheierii contractului de achiziţie. Aceasta a transmis că „valoarea contractului de finanţare poate fi suplimentată cu menţiunea ca această suplimentare” va reprezenta contribuţie naţională.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu