Ghiseu Unic pentru depunerea proiectelor cu finantare europeana

La Oradea, a fost inaugurat, in premiera pentru Romania, un Ghiseu Unic pentru obtinerea avizelor necesare proiectelor europene, in baza unui proiect finantat din fonduri europene. Proiectul este unul pilot la nivel national si are ca partener si Prefectura Maramures.

Subprefectul Bondi Gyongyike a reprezentat judetul Maramures la deschiderea ghiseului respectiv. Aceasta a declarat ca in acest fel, procedurile pentru eliberarea avizelor necesare depunerii de proiecte vor fi simplificate.

„Am discutat inca de acum patru ani, la nivelul prefecturilor, despre elaborarea unor programe comune, la nivelul regiunii noastre, iar demersurile intreprinse s-au concretizat intr-un proiect european. Pana anul trecut, institutiile prefectului nu erau eligibile in depunerea de proiecte si atragerea de fonduri europene. Ghiseul Unic vine in sprijinul primariilor din judet si le va oferi posibilitatea unei deserviri prompte si eficiente pentru eliberarea avizelor necesare depunerii de proiecte finantate din fondurile structurale europene”, a afirmat Bondi Gyongyike.

Valoarea proiectului finantat din Fondul Sociale European in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative este de 225.843 lei (fara TVA), din care 85% reprezinta contributia de la Uniunea Europeana, iar 15% cofinantare. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni. Proiectul se adreseaza doar institutiilor publice si nu va prelua solicitarile venite din mediul privat.

In prezent, in Palatul Administrativ exista un birou judetean de informare europeana. Intentia Prefecturii este aceea de a-l extinde, prin constituirea unui ghiseu unic la nivelul judetului Maramures. Scopul acestuia este imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor, reducerea birocratiei si facilitarea obtinerii de catre primarii a avizelor necesare pentru proiectele cu finantare europeana.

Pana acum, cei mai multi bani proveniti din proiectele cu finantare europeana au revenit capitalei (74.7%), provincia obtinand mult mai putin: Ardeal – 13%, Muntenia 7,3%, iar Moldova – 5%.

Sursa Foto: Bihon.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu