Germania: Concedierile se extind în multe domenii din cauza pandemiei

Multe industrii germane reduc numărul locurilor de muncă, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un studiu publicat luni de Institutul Ifo, transmit Reuters şi Xinhua, informează AGERPRES.

În aprilie, au făcut concedieri 39% dintre companiile din sectorul auto, 50% din hoteluri, 58% din restaurante şi 43% din agenţiile de turism.

„De acum înainte, criza va avea impact asupra pieţei forţei de muncă din Germania”, a declarat autorul studiului, Klaus Wohlrabe.

Un nivel cu 18% mai ridicat al concedierilor se constată în multe alte sectoare, cu excepţia celui farmaceutic, a precizat Ifo. Cele mai afectate sunt landurile Bavaria şi Baden-Wuerttemberg, iar cele mai puţine concedieri sunt în Saarland şi Renania-Palatinat.

Numărul şomerilor în Germania a urcat semnificativ în aprilie, pe fondul escaladării crizei provocate de pandemie şi al impactului ei asupra pieţei forţei de muncă din cea mai mare economie europeană.

Oficiul Federal pentru Muncă a informat recent că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în aprilie cu 373.000, până la cifra ajustată de 2,639 milioane, în timp ce rata şomajului în Germania a urcat la 5,8%, de la 5,1% în martie.

Instituţia a primit 751.000 de solicitări pentru „Kurzarbeit” – program de lucru redus – pentru un total de 10,1 milioane de persoane.

„Kurzarbeit” a fost introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, iar companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care muncesc mai puţin timp.

Comparativ, în timpul crizei din 2009, un număr de 3,3 milioane de persoane au solicitat program de lucru redus.

Cel mai nou bilanţ al epidemiei în Germania difuzat luni de institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI) arată 171.879 cazuri confirmate de infectare şi un total de 7.424 decese asociate infectării.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu