Geologii anunta intensificarea activitatii vulcanului islandez – Magma continua sa urce la suprafata – Peste 1.000 de zboruri, anulate in intreaga Europa

Geologii islandezi sustin ca eruptia Vulcanului Eyjafjallajökull ca continua inca multa vreme. Precedena eruptie a acestuia a durat doi ani. In cursul zilei de luni, cenusa emisa de vulcanul islandez a perturbat din nou transporturile aeriene din Europa. O mie de zboruri au fost anulate pe intregul continent.

In Islanda, zborurile interne au fost afectate puternic. In Marea Britanie, traficul a fost perturbat, in ciuda redeschiderii partiale a aeroporturilor Gatwick si Heathrow. O alta tara afectata de norul de cenusa islandez a fost Olanda.

Bjorn Oddsson, un recunoscut vulcanolog islandez, a afirmat ca vulcanul si-a accentuat activitatea si ca norul de cenusa atinge 8.000 de metri, respectiv cu 2.000 de metri mai mult decat in zilele anterioare.

Magnus Tumi Gudmundsson, geofizician islandez, afirma ca  „De la inceputul eruptiei, aproximativ 250 de milioane de metri cubi de reziduuri au fost aruncate de vulcan”.

Din punctul sau de  vedere, a prezice data opririi activitatii vulcanului este imposibil. „A avut loc o anumita activitate seismica sub Eyjafjallajökull, ceea ce inseamna ca magma continua sa urce”.

Eruptia care a inceput la 14 aprilie si a atins cote notabile in trei reprize: in primele patru zile ale eruptiei, apoi in zilele de 5 si 6 mai si, in sfarsit, vinerea trecuta.

Aceasta reprezinta cea mai importanta eruptie vulcanica pentru Islanda, dupa aceea din 1918, cand a erupt Katla, cel mai mare vulcan din zona, vecin cu Eyjafjallajökull.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu