Ad imageAd image

Fugarul Cătălin Cherecheș scapă de un an de închisoare. Cum i-a convins pe judecători

Ad imageAd image

Fostul primar băimărean, fugarul Cătălin Cherecheș, beneficiază de clemența justiției. Astfel, din pedeapsa de cinci ani, primită de Cherecheș în dosarul ”Mitei la primărie”, i se scade un an, conform unei hotărâri a Tribunalului București.

Această decizie a magistraților vine în urma unei contestații la executare depusă de Cherecheș. Judecătorii au hotărât să scadă din pedeapsa inițială perioada petrecută de fostul edil băimărean în arest preventiv și arest la domiciliu (aprilie – decembrie 2016), precum și lunile în care a stat în penitenciarul din Germania (noiembrie 2023 – martie 2024), după capturarea sa la Augsburg.

Ce spune instanța.

„În temeiul art.598 alin.1 lit.d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului – condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art.599 alin.4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.” – Tribunalul București

În aprilie 2016, Cătălin Cherecheș a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, într-un dosar numit atunci în presă ”Mită la primărie”. În 24 noiembrie, 2023, după șapte ani și jumătate de tergiversări, amânări și ezitări din partea magistraților clujeni de a se pronunța în această cauză, ex-primarul băimărean a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare, cu executare.

Chiar în ziua procesului, cu câteva ore înainte de pronunțare, Cherecheș a fugit din țară, deși avea interdicția de a o părăsi, chiar în lipsa unei condamnări, el fiind sub control judiciar. Ulterior, a fost capturat de polițiștii nemți și trimis după gratii. A fost extrădat și adus în țară, la Penitenciarul Rahova.

ZiarMM

Foto: Ciprian DRAGOȘ

Distribuie articolul
3 Comments