- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

FRONTIERĂ – Peste 20.000 de persoane verificate prin aplicația eDAC în doar o săptămână

Poliţiştii de frontieră au verificat în doar o săptămână peste 20.000 de persoane în aplicaţia eDAC, aplicație care a fost lansată începând cu data de 31 martie, dată de la care poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen.

„Totuşi, poliţiştii de frontieră, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, efectuează acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicaţia eDAC, conectată la bazele de date ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen.

În această săptămână, poliţiştii de frontieră au efectuat 20.599 de verificări în aplicaţia eDAC, pentru stabilirea valabilităţii condiţiilor de călătorie şi a documentelor de călătorie ale persoanelor. Una dintre cele mai recente situaţii a fost pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, în data de 05.04.2024, la ora 18.10, când o echipă mixtă formată dintr-un poliţist de frontieră din cadrul PPF Henri Coandă şi un lucrător din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări a oprit pentru verificări o persoană de sex masculin. Acesta s-a legitimat cu un paşaport pakistanez şi un permis de şedere emis de România.

Totodată, acesta a prezentat un boarding-pass în direcţia Bologna. În urma verificărilor făcute în bazele de date ale IGI şi din discuţia cu angajatorul s-a constatat faptul că cel în cauză nu s-a mai prezentat la locul de muncă de peste 90 de zile, astfel că s-a întocmit un proces-verbal de depistare, iar persoana a fost preluată de o echipă operativă a IGI”, a anunțat Poliția de Frontieră Română.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu