UPDATE: Fraude bancare cu ajutor din interior – Retea de falsificatori de carduri anihilata de DIICOT

Arestari in serie in lumea escrocilor baimareni. Patru persoane au fost retinute, iar altele cinci sunt cercetate de DIICOT, pentru diverse fraude bancare. In cursul zilei de marti, au fost puse în executare mai multe mandate de aducere si s-au afectuat percheziţii la domiciliile celor noua suspecţilor. Organele de urmarire penala au ridicat, în vederea cercetărilor, documente, înscrisuri, tehnică de calcul, suporţi de stocare a informaţiei şi aparatură folosită la falsificarea documentelor.

Din cercetarile de pana acum a reiesit ca in perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, cei nouă băimăreni, cu vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, avându-l ca lider pe Mihai-Radu P., in varsta de 28 de ani. Scopul acestora era inducerea în eroare a mai multor persoane fizice şi juridice, prin folosirea de mijloace electronice de plată şi documente de identitate falsificate.

S-a lucrat cu functionari ai unor banci din Baia Mare. „Fiecare membru al grupării avea sarcini foarte clar stabilite. Unii  întocmeau acte de identitate false cu fotografiile unor membrii ai grupării, dar cu datele de identificare ale altor persoane, titulare de conturi bancare. Aceste documente erau realizate cu ajutorul unor calculatoare şi imprimante performante, datele de identificare ale conturilor bancare şi alte posesorilor acestor conturi fiind furnizate de doi funcţionari bancari, angajaţi ai două bănci cu sucursale în Municipiul Baia Mare”, precizeaza Biroul de Presa al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures.

Bani retrasi de la bancomat. Cu ajutorul acestor acte de identitate falsificate, membrii grupării  ridicau diferite sume de bani, în numerar de la agenţii bancare din ţară, respectiv din Municipiul Bucureşti, din judeţele Arad, Vâlcea, Sibiu, Cluj şi Maramureş. Suspecţii virau sume de bani din conturile fraudate prin depunerea la bancă a unor ordine de plată ştampilate cu ştampile procurate tot prin utilizarea documentelor falsificate, în conturi de card deschise, de asemenea, în mod fraudulos (cu cărţi de identitate falsificate), urmate de ridicarea sumelor de bani de la diferite bancomate aflate de pe raza municipiului Baia Mare.

Cele nouă persoane suspecte sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Dosar instrumentat de DIICOT. În baza probelor administrate la dosar, procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a patru suspecţi, care urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Maramureş. De asemenea, faţă de un suspect, procurorul DIICOT a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

În activitatea de documentare şi strângere de probe, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Maramureş, sub directa coordonare a  procurorului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroului Teritorial Maramureş. La aceasta s-a adaugat si sprijinul conducerii centrale a BancPost.

In cursul zilei de miercuri, instanta a admis cererea de arestare preventiva pe numele a patru inculpati, emitand mandate de arestare pentru o perioada de 29 de zile.  Cei patru sunt Mihai Radu P., pentru constituirea unui grup infractional organizat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals; Istvan M., pentru constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals; Daniela M., pentru constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals si Sergiu H., pentru aderare la grup infractional organizat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Toti cei patru inculpati au declarat recurs.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu