În postarea anterioară am venit în fața dumneavoastră cu imaginea pieței centrale, latura de sud, într-o zi obișnuită. De data aceasta, vă prezentăm imortalizarea panoramică a unui târg băimărean în plină desfășurare, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.
Fotografia este excepțională din mai multe considerente care, după părerea noastră, ne duc mai mult în direcția priceperii fotografului (anonim) care a fost fără îndoială un maestru în meseria sa. Folosindu-se de un aparat foto cu burduf a realizat o superbă imagine panoramică care cuprinde mai mult de jumătate (jumătatea dinspre nord-est-sud) a pieței centrale, chiar dacă vorbim despre două imagini meșteșugit alipite de autor.
De unde a fost realizată fotografia este o altă problemă. Panorame frumoase au fost imortalizate de-a lungul timpului din turnurile bisericilor din zona centrală. În partea de vest a orașului nu existau biserici; așadar, singurul loc de unde s-a putut realiza această panoramă a fost edificiul impunător („hotelul mare”) de pe latura de vest.
Acestea fiind spuse, probabil vă întrebați de când și până când s-au desfășurat în acest spațiu din zona veche a orașului nostru, târgurile, care, pe de o parte, le ofereau băimărenilor cele necesare traiului zilnic, pe de altă parte erau importante piețe de desfacere pentru comercianții veniți din alte părți spre a vinde/cumpăra diferite mărfuri. Ei bine, vorbim despre o perioadă lungă de peste 500 de ani (1347-1934), perioadă în care orașul Baia Mare a devenit treptat un important centru comercial. Din secolul al XIX-lea în oraș mai existau și alte piețe cum ar fi „piața mică” (azi, Piața Păcii) unde era locul special al „vânzătorilor de oale”.
Text: Lucia Pop, muzeograf
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator
Foto 1. Piața mare, zi de târg
Foto 2. Piața mică, zi de târg
Preluat de pe Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș