UPDATE: Fostul primar Cristian Anghel s-a prezentat la Tribunalul Maramures – Prefectura asteapta solutia instantei de contencios, pentru a putea organiza alegeri pentru Primaria Baia Mare

Un nou termen de judecata pentru fostul primar baimarean Cristian Anghel. La aceasta ora el se afla la Tribunalul Maramures, in asteptarea pronuntarii sentintei in dosarul in care a contestat ordinul prefectului prin care s-a constatat incetarea de drept a mandatului sau.

La precedentul termen, din data de 12 mai, instanta a amanat cauza, constatand o lipsa de procedura, in sensul citarii lui Cristian Anghel la domiciliul acestuia si nu la Penitenciarul Gherla, unde este incarcerat in prezent.

Subprefectul Dorin Buda afirma ca pana la aceasta ora, instanta trebuia sa se proununte cu privire la cererea fostului primar baimarean.

„Hotararea pronuntata de Tribunalul Maramures este definitiva si irevocabila. Vrem sau nu vrem, asa spune legea 215. Iar de la data ramanerii definitive a hotararii incepe sa curga termenul de 90 de zile pentru organizarea alegerilor.

Tot legea spune (art. 69, n. red.) ca instanta de contencios este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile”, a declarat Buda.

Termenul de 30 de zile precizat de lege pentru pronuntarea sentintei curge de la momentul inregistrarii cererii la instanta. In cazul lui Cristian Anghel, acesta a exprirat, dosarul fiind inregistrat in 29 martie. Avand in vedere acest aspect, cel mai probabil, magistratii Tribunalului Maramures se vor pronunta azi printr-o sentinta definitiva si irevocabila.

De asemenea, subprefectul a mai spus ca, indiferent de solutia de azi, se va intra in procedura organizarii alegerilor. In cazul in care instanta va admite cererea lui Cristian Anghel si se va anula ordinul, Prefectul va emite un altul.

Motivul invocat de avocatii lui Anghel este acela ca ordinul nu a avut la baza hotararea definitiva a Curtii de Apel Cluj, ci acte emise de Judecatoria Baia Mare. Acum, instanta clujeana si-a motivat hotararea, iar Prefectura poate emite noul ordin in baza acestui act.

„Mandatul de arestare si ordinul de interdictie, acte emise de Judecatoria Baia Mare, nu au avut la baza sentinta de condamnare si motivarea, ci doar minuta. Asa am dat si noi ordinul. Dar indiferent de sentinta instantei, noi vom emite un nou ordin de incetare a mandatului, pentru ca ne obliga legea.

Vom avea in vedere tot aceasta cauza de incetare, a condamnarii penale, si nu aceea de demisie din partid, de exemplu, pentru ca aceasta a fost o cauza ulterioara condamnarii”, a spus Dorin Buda.

In data de 28 mai, fostul edil baimarean este chemat din nou in fata instantei. Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca o cerere de stramutare a dosarului depusa in cauza privind contestatia in anulare. Insa, organizarea alegerilor nu va fi influentata de acest dosar. Caile extraordinare de atac, cum ar fi contestatia in anulare, nu suspenda procedura alegerilor.

UPDATE: Ultima Ora: Magistratii Tribunalului Maramures au hotarat amanarea judecarii dosarului, acordand un nou termen de judecata, la solicitarea lui Cristian Anghel, care a invocat ca doreste sa isi angajeze un nou avocat. Urmatorul termen stabilit este data de 26 mai.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu