EXCLUSIV: Ministrul Catalin Predoiu ii trimite acasa pe alesii locali care au pensii de lux – ITM a demarat verificari la primariile din Maramures, urmand ca Prefectura sa ii demita pe cei in cauza

Cazul alesilor locali care cumuleaza pensia cu salariul a pus pe jar autoritatile din Maramures. Intr-o adresa trimisa de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, semnata de Gabriela Mateescu, directorul de Asigurari Sociale, se precizeaza ca in ceea ce priveste alesii locali, legea care reglementeaza cumulul pensiei cu indemnizatia de bugetar se aplica nediferentiat tuturor categoriilor de demnitari a caror durata a mandatului este prevazuta in alte legi decat in Constitutie. Mai exact, Ministerul Muncii anexeaza raspunsul solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Acesta precizeaza foarte clar faptul ca „functiile publice de autoritate pentru care durata mandatului este prevazuta in alte legi decat Legea fundamentala sunt supuse interdictiei instituite prin reglementarile cuprinse in capitolul IV din legea 329”. Constitutia stabileste durata mandatului doar pentru urmatoarele categorii de demnitari: Presedintele Romaniei si parlamentari. Durata mandatului pentru primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene este stabilita in legea privind administratia publica locala. Astfel, interdictia cumulului pensiei care depaseste salariul mediu brut pe economie cu indemnizatia de la stat se aplica tuturor alesilor locali.

Pentru a fi si mai explicit, ministrul Catalin Predoiu spune ca in decizia Curtii Constitutionale care reglementeaza eventuala interpretare a legii, „instanta de contencios constitutional se refera la mandatul functiilor publice de autoritate a carui durata este precizata in mod expres in Constitutie, nefacand distinctie cu privire la modalitatea de obtinere a mandatului, respectiv daca acesta se obtine direct, in urma votului, prin alegeri la nivel national ori local, sau indirect, prin numire, potrivit legii”.

Exprimarea ministrului este una fara echivoc. Toti alesii locali intra sub incidenta legii, in cazul in care cuantumul pensiei lunare depaseste salariul mediu brut pe economie.

In data de 15 aprilie, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures a primit adresa de la Minister, cu raspunsul anexat. Mircea Onea, juristul institutiei, spune ca vor fi verificate toate primariile din judet, iar situatia va fi transmisa Prefecturii. Sunt avuti in vedere primarii, viceprimarii, consilierii locali.

„Joi, s-a luat legatura cu cabinetul ministrului Seitan. Noi o sa verificam si primariile, o sa facem un raport cu privire la cele constatate si o sa-l prezentam Prefecturii. Pentru ca doar prin ordinul prefectului alesii pot fi demisi. Vineri, am inceput controale la Consiliul Judetean”, a precizat Onea.

Acesta a mai amintit faptul ca pana in prezent au fost finalizate controalele pentru institutiile din domeniul sanitar si invatamant, iar cei gasiti in incompatibilitate au ramas doar cu pensia.

„Pe partea de invatamant am terminat toate controalele. De asemenea au mai fost verificate institutiile din sistemul sanitar. Masurile sunt acelea de intrare in legalitate. Cei in cauza nu mai pot ocupa functiile respective. Si va veni Curtea de Conturi sa vada ce bani se vor restitui”, a declarat Mircea Onea, care a spus ca „pentru primari, viceprimari, vor fi aceleasi masuri, dupa finalizarea verificarilor”.

Conducatorul institutiei, Delia Tarlea, inca nu are curaj in a aplica legea si spune ca mai asteapta un raspuns de la minister.

„Pe mine ma obsedeaza treaba asta si vreau sa o lamuresc. In cazul in care eu constat cazuri care cad sub incidenta legii, le impun administratorilor sa ia masuri fata de cei in cauza. Pentru ca sanctiunea este a eliberarii din functie. Dar in cazurile alesilor locali, administratorii sunt primarii.

Le-am zis celor de la minister ca in cazul in care saptamana viitoare nu se da un raspuns fara echivoc, sa ni se spuna clar ce sa facem, o sa merg cu presa la Bucuresti pentru a pune dumnevoastra intrebarile pe care mi le adresati mie, sa vedeti ce o sa vi se comunice”, a spus Tarlea.

Deocamdata, Inspectoratul Teritorial de Munca verifica situatia de la Consiliul Judetean, unde principalul vizat este Emil Marinescu, urmand apoi a analza primariile din judet, urmand ca masurile sa fie dispuse pe viitor.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu