Emil Marinescu despre drumurile din judet: „Se investeste de 10 ori mai putin decat e nevoie”

Drumurile din Maramures, indiferent de natura lor, se alfa intr-o stare jalnica. Autoritatile se marginesc doar la a ridica din umeri. Nu sunt bani. Cu asta ne-am obisnuit deja, insa gropile imense din asfalt sunt tot mai greu de tolerat. Pentru intretinerea drumurilor judetene, de exemplu, s-au cheltuit peste 50 miliarde lei vechi din luna aprilie incoace. Rezultatul se vede. Soselele sunt impracticabile in unele zone.

Timp de mai multe saptamani, gropile au fost lasate in asfalt, fara a se interveni pentru astuparea lor. Cele doua societati comerciale care au castigat licitatiile pentru lucrarile de intretinere a drumurilor judetene, SC XS Sud Company si SC Drumuri si Poduri Maramures, au incasat banii, insa au uitat esentialul: repararea drumurilor.

Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, spune ca situatia drumurilor din judet nu are cum sa fie mai buna, din moment ce banii alocati pentru lucrari sunt extrem de putini.

„Sumele sunt extreme de reduse, dat fiind faptul ca fondurile alocate de Guvernul Romaniei au fost de putin peste 100 miliarde lei vechi, pentru tot ceea ce inseamna intretinere vara – iarna. Problema drumurilor judetene in Maramures este alta. In ultimii ani, reteaua, cand a fost modernizata doar din fonduri de intretinere si reparatii, nu a fost luate in calcul ingerintele de fundatie si dimensiunile pe care le presupune circulatia rutiera de azi”, a declarat Marinescu.

Emil Marinescu a mai adaugat ca „pentru a avea drumuri rezonabile, investitia pentru un an ar insemna undeva la 400 – 500 miliarde lei vechi pe an”, doar pentru intretinerea de vara. Adica de zece ori mai mult decat s-a investit anul trecut.

Vicepresedintele CJ, cel care a avut pana la schimbarea conducerii CJ, atributii delegate pe problema drumurilor din judet, spune ca in ultimii ani, in Maramures, investitiile serioase pe drumurile din Maramures sunt aproape inexistente.

Singura incercare de redresare a acestora a fost in urma cu 3 – 4 ani, in timpul guvernarii PNL, insa investitiile s-au finalizat inainte de a incepe.

„In perioada guvernarii PNL, in anii 2006 – 2007, s-a incercat introducerea unui program guvernamental de intretinere a drumurilor judetene. Cam atat. Si s-a pierdut. S-au executat cativa kilometri de covor asfaltic, fara a se interveni la fundatia drumurilor. S-au facut cateva sute de kilometri de tratament. Dar daca la 3 ani nu se intervine cu un alt covor, drumul se distruge”, a spus Emil Marinescu.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu