- Publicitate -
Ad imageAd image

Emil Boc se incapataneaza sa ii aduca pe romani in pragul saraciei – Luni, cabinetul pe care il conduce isi asuma raspunderea in fara Parlamentului pentru „masurile de austeritate”

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Guvernul isi va asuma raspunderea, luni, in fata Parlamentului, pe cele doua legi care reglementeaza masurile de austeritate.

Inainte de a se prezenta in Parlament, Cabinetul Boc se va reuni luni dimineata pentru a discuta pe marginea amendamentelor care au fost aduse de senatori si deputati celor doua proiecte de lege privind masurile de austeritate.
Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au stabilit, miercurea trecuta, calendarul asumarii raspunderii Guvernului pe masurile de austeritate.

Potrivit calendarului stabilit, luni, la ora 16.00, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru primul text de lege – proiectul privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar privind -, iar la ora 17.00 urmeaza sa-si angajeze raspunderea pentru al doilea text – proiectul privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Parlamentarii au putut sa depuna amendamente pe cele doua proiecte de lege pana vineri, la ora 20,00, iar Executivul va putea, luni, pana la ora 12,00, sa evalueze daca va retine sau nu o parte dintre amendamente.

Deputatii si senatorii au depus 43 de amendamente, dintre care 25 vizeaza legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar, iar 18 pe cea referitoare la domeniul pensiilor.

Legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost amendata de parlamentarii PDL, care au propus 15 modificari, PNL – 6 si UDMR – 4, iar legea referitoare la domeniul pensiilor a primit modificari de la PNL – 12 amendamente, PDL – 4, dar si cate una de la minoritati si independenti.

Principalele modificari sustinute de UDMR la proiectele de lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea vizeaza aspecte de tehnica legislativa, dar si inghetarea pensiilor sau necoborarea acestor venituri sub 350 de lei.

Un alt amendament vizeaza eliminarea articolului 2 din proiectul de lege privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar referitor la diminuarea cu 25% a bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente, proteze si orteze. Totodata, a fost amendat si articolul 9, eliminand diminuarea indemnizatiei insotitorului persoanei cu handicap.

S-a mai propus, printre altele, si exceptarea profesorilor de la reducerile salariale cu 25%, intrucat sistemul de invatamant a suferit o restructurare in 2009 si 2010 prin desfiintarea a 34.000 de posturi.

Pe de alta parte, liberalii au depus amendamente la cele doua proiecte privind reducerile bugetare astfel incat ele sa nu fie aplicate. Potrivit liberalului Eugen Nicolaescu, aceste amendamente urmaresc eliminarea tuturor prevederilor din proiectele de lege, urmand ca acestea sa fie inlocuite cu un program de masuri fiscale, financiare si de reducere drastica a cheltuielilor cu aparatul de stat.

La capitolul referitor la masurile fiscale, amendamentele PNL propun anularea impozitului minim, reducerea la 5% a TVA pentru constructiile si tranzactiile de locuinte noi, reducerea integrala pe anul 2010 a impozitului pe venit si a cotelor de contributii sociale pentru angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza persoane aflate de peste trei luni in somaj.

De asemenea, liberalii sustin introducerea unor bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care isi platesc taxele la termen, reducerea la 0,02% pe zi a majorarilor de intarziere la plata obligatiilor fiscale catre bugetul general consolidat, introducerea taxarii inverse pentru produsele agro-alimentare si pentru lucrarile de constructii-montaj.

Amendamentele PNL privind masurile financiare vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare si stoparea risipei. Astfel, liberalii propun reducerea cu 50% a cheltuielilor prevazute in legea bugetara cu achizitii de imobile, dotari independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate si de fezabilitate, deplasari, detasari, transferuri, precum si reducerea cu 25% a cheltuielilor prevazute in bugetul de stat cu bunuri si servicii.

PNL vine si cu o serie de propuneri legate de reducerea cheltuielilor publice si anume reducerea numarului de ministere si de agentii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor si agentiilor guvernamentale, reducerea aparatului prefecturilor, desfiintarea structurilor deconcentrate in majoritatea domeniilor.

Cat priveste proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, PNL sustine ca aplicarea unei legi nu poate fi retroactiva.

In ceea ce-i priveste pe independenti, acestia au depus doar un amendament, care este formulat in comun cu deputatii minoritatilor nationale, in contextul in care doleantele lor au fost deja cuprinse in proiectele pe care Guvernul si le va asuma in Parlament.

Printre propunerile UNPR se afla pastrarea pensiei minime garantate de 350 de lei, termen limita pentru masurile de austeritate – 31 decembrie 2010, indemnizatia pentru cresterea copilului, mentinerea la valoarea actuala a pensiilor militare sub 3.000 de lei.

De asemenea, UNPR a cerut Executivului ca majoritatea prestatiilor sociale care privesc cele aproape 400.000 de persoane cu handicap sa ramana neschimbate.

Deputatii minoritatilor nationale au ales sa depuna doua amendamente, iar parlamentarii PSD niciunul.

De altfel, PSD a anuntat ca va depune doua motiuni de cenzura impotriva celor doua legi, iar in cazul in care acestea nu vor trece de Parlament vor sesiza Curtea Constitutionala.

Liderul social-democrat Mircea Geoana a precizat ca, potrivit Constitutiei, din momentul in care se angajeaza raspunderea exista si curge dreptul legitim al opozitiei de a depune motiune de cenzura, care este pregatita de PSD impreuna cu PC si, probabil, cu cei de la PNL.

Potrivit lui Geoana, opozitia ar urma sa depuna aceasta motiune de cenzura martea viitoare.

Cele doua proiecte de lege privind masurile de austeritate au fost adoptate de Guvern, pe 30 mai, intr-o sedinta extraordinara.

Proiectul privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si cel privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor au fost adoptate de Executiv, in marja acordului convenit cu FMI, pentru reducerea deficitului bugetar.

Premierul Boc a precizat ca proiectul privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar va contine masurile necesare incadrarii in deficitul de 6,8% din PIB, iar cel de-al doilea vizeaza masurile care se impun in domeniul pensiilor, in asa fel incat sa se mentina sistemul contributivitatii.

Emil Boc a sustinut ca masurile anuntate vor fi aplicate pana pe 31 decembrie, urmand ca pentru 2011, problematica salariilor si a pensiilor sa fie stabilita in conditiile legii bugetului de stat pe anul viitor, a legii salarizarii unitare si a legii pensiilor, care vor fi adoptate de Parlament.

agerpres

Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu