Eject tiganiei! Un prefect francez a expulzat o comunitate de romi, trimitand-o in Romania

Pentru Hélene Flautre, deputata europeana, decizia prefectului din Pas de Calais de a trimite inapoi in Romania familiile de romi instalate intr-o tabara din localitatea Wimille (nordul Frantei) este condamnabila, potrivit unui articol publicat pe site-ul europeecologie.eu.
Aceasta decizie suprima activitatea fructuoasa desfasurata de asociatii, impreuna cu familiile lor, in vederea integrarii acestor romi si intrerupe brutal anul scolar pentru 15 copii care au prins gustul invatarii limbii franceze si al frecventarii regulate a scolii.

Prefectul, printr-o abordare exclusiv „securista” si politieneasca, intoarce spatele unor obiective ale politicii Uniunii Europene, reafirmate la Cordoba la 8 aprilie, inclusiv de Franta, si care acorda prioritate luptei contra discriminarilor si pentru integrarea romilor.
„Domnul prefect ar fi mai bine inspirat sa mobilizeze fondurile europene disponibile pentru a sprijini asociatiile si a finanta accesul la locuinte, la locuri de munca si educatie a populatiilor de romi, decat sa caute sa umple cotele de expulzari impuse de guvern”, conchide Hélene Flautre .

In jur de 100 de romi expulzati din aceasta tabara din nordul Frantei, unde se instalasera in 2008, urmau sa fie trimisi miercuri pe calea aerului in Romania, potrivit, pe de alta parte, editiei online a publicatiei La Voix du Nord.

agerpres

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu