Editorial: Noaptea Muzeelor și Noaptea Minții

În sfârșit, s-au prins și angajații muzeelor că toate promisiunile guvernanților valorează mai puțin decât apa de ploaie din Vietnam, în perioada musonului. Urmarea e că nu mai vor să participe la evenimentul cunoscut sub numele de Noaptea Muzeelor, refuz care l-a iritat pe ‘nea Ciolacu, om iubitor de cultură, care și-a luat cu mare greutate bacalaureatul la 38 de ani, cam tot pe la vârsta aia a terminat și ceva facultate obscură, neacreditată și mai apoi desființată, ceva masterate și s-a înscris și la un doctorat, de unde a fost exmatriculat, după cum singur recunoaște.

Și mie îmi place cultura ca la cetățeanul român de etnie romă inklelul de haur și de aia mă așteptam ca un om de așa mare anvergură ‘telectuală ca ‘nea Marcel să înțeleagă ceva din lumea care-l înconjoară, da’ m-am înșelat. Omul doarme-n noaptea minții.

Cei de la Muzeul Grigore Antipa au anunțat că nu vor deschide muzeul sâmbătă seara și vor participa și ei la protest, da’ ‘nea Marcel a zis că o să-l găsim acolo fix sâmbătă seara și că o să deschidă el muzeele cu ajutorul unor miniștri. Ce să caute Marcel acolo? Crede că ăia n-au un exemplar din Sus scrofa domestica și vrea să stea el într-un cub de sticlă pe post de exponat? Șoriciul rozaliu de pe fălci l-ar recomanda. Băi, ‘nea Marcele, dacă ai făcut efortul de a glăsui în speța asta numai ca să ne demonstrezi că ești prost, să știi că te-ai forțat degeaba, pentru că știam treaba asta de mai multă vreme.

Grețosul ăsta, care n-a muncit nicăieri până la vârsta de 38 de ani, zice că și el e nemulțumit de multe lucruri, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze niște copii să viziteze muzee, că nu răspunde la un asemenea șantaj și că angajații din muzee trebuie să-și facă slujba pentru care sunt plătiți. Anul trecut, când sute de mii de angajați din Învățământ au stat (pe bună dreptate) vreo trei săptămâni în grevă, nu l-am auzit pe Ciolacu să folosească cuvintele boicotat sau șantaj.

Prostule, care ești tu prostul familiei social-democrate, află câteva cestiuni, ca să nu rămâi prost și să nu tot dormi în noaptea minții. Sau dacă le știai și totuși ai grohăit în așa hal, înseamnă că ești nemernic. Ceea ce nu exclude posibilitatea de a fi și una și alta. Oricum, ți le spun. Una la mână: angajații muzeelor nu boicotează copiii, ba, dimpotrivă, desfășoară nenumărate programe destinate copiilor și participă activ la educarea lor, tocmai pentru ca să nu ajungă vreodată ca tine și să se uite la „Răpirea din Serai” ca la o operă de artă sau s-o confunde cu „Rondul de noapte”. Doi la mână: participarea angajaților din muzee la Noaptea Muzeelor nu a fost niciodată obligatorie și nu intră în fișa postului niciunui angajat al vreunui muzeu. Oamenii ăia pe care tu îi disprețuiești au participat în fiecare an benevol la acest eveniment. Trei la mână: pentru participarea la Noaptea Muzeelor nici un angajat din nici un muzeu nu a fost plătit vreodată.

Cum ai putea tovarășe Ciolacu să înțelegi că s-au săturat și oamenii ăștia, cel mai prost plătiți dintre bugetari, să strângă cureaua și să tot aștepte ca voi, grobienii de la guvernare, să aveți înțelegere și pentru ei? Știi că există oameni mult mai inteligenți și mult mai pregătiți decât tine care trăiesc cu un salariu lunar egal cu indemnizația lunară pe care ai cerut-o tu, cu nesimțirea care te caracterizează, pentru că ai fost „luptător cu rol determinant” în revoluția din 1989?

Ne-ai anunțat cu ceva vreme în urmă că, citez: „Voi avea toleranță zero față de drepturile omului”, ceea ce-i o altă prostie, da’ n-ai putea să-ți calci pe mândria porcină și să ai măcar o minimă toleranță față de drepturile angajaților din muzee? Nu de alta, dar s-ar putea să fii surprins de câți angajați din muzee ți-au preluat vocabularul, ăla din care ți-ai construit celebra propoziție „Sunteți corupți până-n măduvul oaselor”, și l-au adaptat urându-ți „Nea Marcele, dă-te-n p…ul meu!”

Muzeograf Ioan BOTIȘ

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu