După întâlnirea cu oamenii de afaceri, președintele Iohannis anunță „un proiect de reconstrucție a României”, concretizat prin investiții masive. Care sunt domeniile prioritare

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că un obiectiv al planului de relansare economică este „creșterea masivă a investițiilor publice” în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate, anunțând că este vorba de „un proiect de reconstrucție a României”, scrie republica.ro.

„Vreau să subliniez că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economică, la care lucrăm împreună cu Guvernul Orban, este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României”, a spus Klaus Iohannis, după o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, adăugând că preocuparea autorităților este repornirea economiei după starea de urgență.„Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a mai spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că va fi păstrat și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vor fi introduse și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), dar vot fi avute în vedere scheme de sprijin și „pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei.”

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM: Noi am cerut președintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, unul dintre participanții la întâlnirea de marți de la Cotroceni, a declarat că reprezentanții oamenilor de afaceri au solicitat președintelui Iohannis să facă un apel la autoritățile publice să se abțină să facă suprareglementări legate de redeschiderea activității IMM-urilor, care le-ar putea face viața un calvar antreprenorilor.

„În opinia noastră există pericolul ca atunci când se vor redeschide diverse domenii multe dintre instituțiile statului vor veni cu diverse tipuri de suprareglementări care vor face viața IMM-urilor un calvar. Costurile de redeschidere pentru a fi conform cu noile reglementări privind sănătatea și securitatea în muncă vor fi foarte mari pentru întreprinderile mici și mijlocii. Noi am cerut presedintelui ca dânsul să facă un apel către instituțiile publice să se abțină să facă suprareglementări, să ne bazăm pe încrederea si pe ce s-a dovedit până acum funcțional în economie. Am văzut că românii s-au conformat regulilor, nu au existat mari derapaje, companiile și angajații s-au conformat cerințelor mediului public”, a spus Florin Jianu.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu