Dumitru Matei: „Romaltyn o sa ne ceara nu numai banii pe care i-a cheltuit, ci si cei pe care si i-a propus sa-i obtina in urmatorii zece ani. Dar nu plateste Ludescher, ci baimareanul”

Consilierul local Dumitru Matei atrage atentia executivului Primariei Baia Mare ca emiterea celor trei autorizatii de construire pentru Romaltyn Mining reprezinta mai mult decat niste simple acte. Ele dovedesc implicit acordul municipalitatii fata de activitatea pe care societatea rusa o are in vedere in Baia Mare.

In cadrul emisiunii Garda de Noapte difuzata pe postul de televiziune Transilvania Folclor, consilierul local PSD a mentionat ca autorizatiile de construire ar fi trebuit emise doar dupa obtinerea de catre Romaltyn a autorizatiei integrate de mediu.

„Daca vine o societate in Baia Mare si cere o autorizatie de construire pentru statie preparare lapte de var sau deviere de conducte sau pentru modernizarea procesului de detoxifiere nu vine ca sa le faca si sa se uite la ele. Vine, ca in final, sa poata sa faca un flux tehnologic.

Arhitectul care se ocupa de tot fluxul tehnologic a cerut niste autorizatii partiale. Nu e corect ce s-a facut. Prima data trebuia sa aiba o autorizatie integrata de mediu, sa vina sa spuna ce face si apoi sa se apuce de lucru”, a precizat alesul local.

Dumitru Matei a mai spus ca in aceasta situatie este foarte posibil ca, in cazul in care Romaltyn nu va mai primi autorizatiile de construire sau functionare pe care le va solicita Primariei, societatea cu capital rusesc se va putea adresa justitiei in vederea recuperarii prejudiciului rezultat in urma profitului nerealizat. Evident, nu cei care au semnat primele trei autorizatii vor plati, ci baimarenii, la fel ca si in cazul celor 3 miliarde lei vechi castigate in instanta de consilierul Gheorghe Gradinaru.

„El a venit in Baia Mare, noi i-am dat trei autorizatii. Valoarea totala pentru aceste lucrari este de 30 miliarde lei, pentru care au platit taxe de autorizare, iar noi venim acum si spunem ca aprobam PUZ-urile (planuri urbanistice zonale in care nu sunt prevazute activitati poluante, n. red.) si cu asta va inchidem activitatea.

Dand niste autorizatii partiale, recunoastem implicit procesul tehnologic final. De trei ani investesc aici. Cred ca au cheltuit enorm de multi bani. Si o sa ne ceara nu numai banii pe care i-au cheltuit, ci si cei pe care si i-au propus sa-i obtina in urmatorii zece ani.

Si acum vine Ludescher si spune ca a semnat. Treaba lui. Nu mai plateste Ludescher, ci baimareanul. Ca si la Gradinaru”, a declarat Matei.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu