Dosarul primarului Anghel: In 2006, consilierul local Vasile Vlasin a depus la DNA un denunt penal impotriva unui autor necunoscut

Procurorii anticoruptie s-au sesizat in cazul primarului Cristian Anghel in urma unui denunt penal depus de consilierul local Vasile Vlasin, pe numele unui autor necunoscut, in toamna anului 2006. Acesta a venit la cateva luni de la achizitionarea de catre Primaria Baia Mare a imobilului situat la adresa Horea 46 A, din Baia Mare.

Scandalul iscat de cumpararea imobilului cu pretul de aproximativ 550 mii euro a pornit de la suspiciunile consilierilor locali legate deinteresele din jurul tranzactiei. Acestea au fost alimentate de faptul ca dupa aprobarea cumpararii imobilului, li s-a pus in fata un proiect de hotarare care prevedea si plata TVA-ului. Alesul local Dumitru Matei a afirmat in plenul Consiliului Local ca exista anumite interese legate de acel bloc. Ulterior, Vasile Vlasin a depus denuntul catre DNA, cerand tragerea la raspundere a celor vinovati.

Interesant este ca doar primarul Cristian Anghel a fost gasit vinovat in acest dosar, desi pentru achizitia imobilului si-au dat girul membri ai executivului Primariei, precum si consilieri locali.

ZiarMaramures.ro va prezinta textul integral al denuntului penal, in forma in care a fost redactat.

CATRE

DEPARTAMENTUL NATIONAL ANTICORUPTIE

Domnule Procuror Sef

Subsemnatul Vlasin Vasile domiciliat in Baia Mare, B-dul.Bucuresti nr. 5/41, consilier municipal in cadrul Consiliului Local Baia Mare, formulez urmatorul

DENUNT PENAL

Impotriva autorului necunoscut, prin care solicit

Cercetarea acestuia sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice si neglijenta in serviciu fapte prev. si pedepsite de art.  art.248 si art. 249 C.penal, pentru urmatoarele

CONSIDERENTE

In fapt , in primavara anului 2005, S.C. CUPROM S.A. a facut o oferta Primariei Baia Mare cu privire la vanzarea unor imobile situate in Baia Mare str. Horea nr. 46.

Din declaratiile directorului CUPROM S.A. , Primaria nu a raspuns in nici un fel ofertei inaintate, desi in acele imobile  locuiesc un numar mare de persoane defavorizate.

Ulterior S.C. CUPROM S.A. a publicat in presa anunturi privind vanzarea acelor imobile.

Din declaratiile aceluiasi director in luna martie a anului 2006 au primit o oferta de cumparare din partea unei asociatii familiale A.F. CHIRA LIVIU , de 150.000 Euro.

Intrucat e de notorietate ca in Baia Mare exista o lipsa acuta de locuinte sociale, existand peste 2000 de cereri in acest sens , directorul CUPROM S.A. a luat legatura telefonic cu viceprimarul Ovidiu Stefan , caruia i-a comunicat faptul ca Primaria are o ultima sansa sa achizitioneze acele imobile si sa rezolve totodata o grava problema sociala, viceprimarul cerand un ragaz de cateva zile in vederea luarii unei decizii

La un interval de cateva saptamani, neprimind nici un raspuns din partea Primariei , societatea mai sus-mentionata vinde imobilele catre ofertantul A.F CHIRA LIVIU, la pretul de 150.000 Euro.

La scurt timp dupa incheierea tranzactiei, brusc, Primaria se arata interesata sa cumpere acele imobile intrucat noul proprietar a somat locatarii sa le elibereze .

Prin hotarare a Consiliului Local se stabileste o comisie de negociere in vederea cumpararii imobilelor, de la noul proprietar.

In urma negocierii , comisia a propus Consiliului Local cumpararea imobilelor la pretul de 544.500 Euro, pret acceptat de Consiliul Local.

Ulterior in data de 29 august 2006 s-a promovat o noua hotarare de Consiliu Local  prin care se solicita modificarea primei hotararii in sensul  adaugarii la suma mentionata a cotei de 19% – reprezentand TVA-ul.

A fost momentul in care o parte din consilieri,  printre care  si subsemnatul au ridicat semne de intrebare cu privire la modul in care a fost gestionata si solutionata aceasta problema, in aparenta de ordin social.

Dintr-un calcul simplu se poate observa ca bugetul municipiului Baia Mare a fost prejudiciat cu cel putin  400.000 Euro, din cauza neglijentei, a dezinteresului fata de problemele acute ale orasului sau a unor interese personale sau de grup pe care noi nu le cunoastem .

In acest sens va solicit domnule Procuror Sef  sa dispuneti efectuarea unei anchete , sa identificati persoana sau persoanele implicate in acest caz, dispunand totodata cercetarea acestora sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 248 si art. 249 din Codul penal.

Baia Mare, 13.09.2006 Vlasin Vasile

In cadrul emisiunii Garda de Noapte, difuzata pe postul de televiziune Transilvania Folclor, Vasile Vlasin a declarat ca denuntul a fost depus pe numele unui autor necunoscut, lasand la aprecierea procurorilor DNA sa stabileasca daca exista vreun vinovat in acest caz si care este acela.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu