Discursul presedintelui despre Starea Uniunii: Donald Trump promite un mesaj pozitiv

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, va tine marti seara in plenul Camerei Reprezentantilor discursul anual despre Starea Uniunii. „Avem in vedere sa dam un mesaj foarte, foarte pozitiv”, a dezvaluit el presei, conform agentiei Reuters, informeaza AGERPRES.

Trump se va afla fata in fata cu adversarii sai democrati, care au declansat impotriva sa procedura de demitere (impeachment).

Cu o zi inainte, luni, democratii din statul Iowa vor fi primii care isi vor desemna favoritul pentru candidatura impotriva lui Trump la alegerile prezidentiale din 3 noiembrie. Miercuri, a doua zi dupa discurs, Senatul – unde majoritatea este republicana – urmeaza probabil sa il achite pe presedinte de acuzatiile de a fi facut presiuni asupra Ucrainei sa il ancheteze pe fostul vicepresedinte Joe Biden, unul din democratii cei mai bine cotati pentru nominalizarea drept candidat.

Intre aceste doua evenimente, discursul va fi un prilej de „artificii verbale”, anticipeaza Reuters. Unii din consilierii sai se asteapta ca presedintele sa se refere si la procesul de impeachment din Congres.

Si Trump a dezvaluit presei ce asteptari are. La petrecerea de la clubul sau de golf din West Palm Beach, in statul Florida, cu ocazia Super Bowl – finala campionatului de fotbal american – el a marturisit ca nu spera prea mult la o colaborare intre cele doua mari partide din SUA anul acesta, dupa ce se va incheia procesul, si ca se indoieste ca democratii vor mai dori sa colaboreze cu el. „Nu sunt sigur ca pot, ca sa fiu sincer. Cred ca vor doar sa castige si nu conteaza cum castiga”, a declarat el intr-un interviu pentru reteaua Fox.

La discurs urmeaza sa asiste congresmeni si senatori, atat democrati, cat si republicani, precum si invitati „VIP” cum ar fi unii membri ai cabinetului si judecatori de la Curtea Suprema a SUA. Evenimentul similar de anul trecut a fost urmarit de aproximativ 47 de milioane de telespectatori.

Unii dintre aliatii lui Trump se tem ca acesta va profita de publicul numeros pentru a le da replica criticilor, avand in vedere ca doreste sa fie reales. „Este singurul moment in care presedintele poate sa isi prezinte punctul de vedere si sa fie ascultat de multa lume”, a aratat senatorul republican Lindsey Graham.

Potrivit unor consilieri ai lui Trump, tema discursului va fi „Marea Renastere Americana”, iar presedintele va insista asupra acordurilor comerciale cu China, Mexicul si Canada si asupra economiei Statelor Unite – un factor cu greutate pentru realegere.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu