DIN VARĂ – Aditiv din guma de mestecat și din produsele de patiserie, interzis

Comisia Europeană EU  a adoptat, în 14 ianuarie,  o interdicție de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar. Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.

Comisia Europeană în Română precizează că interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare. Dioxidul de Titan are rol de colorant în produse precum supe și bulion, gumă de mestecat, suplimente alimentare sau diverse produse de patiserie.

Comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare.”

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu