Ad imageAd image

Din ciclul ”Zi-le să nu tragă! Roger.” – Atac (de panică) la președinte. Sau despre reflexia patologicului în realitate

Ad imageAd image

De curând, viitorul fost președinte al CJ Maramureș a improvizat, în public, că s-a rănit, în așa-zise atacuri la persoană; de fapt, o nouă fentă de doi lei marca Ionel Bogdan. Apoi, cu gravitatea unei voci baritonale răgușite, a amenințat că ”vor fi repercusiuni”. Și a privit, galeș, în camera telefonului, principalul instrument cu care își dezvoltă cultul personalității, pe un nivel pueril-narcisist absolut hilar, clamând atacuri la persoană. Sigur, când întâlnim cazuri patologice, e bine să evităm coliziunea centrală cu acestea atât spre binele nostru, cât și al pacientului.

Revenind, observăm că Ionel pierde din vedere faptul că lumea nu mai poate fi manipulată. I-a mers timp de patru ani, s-a încheiat. Invenția cu atacul la persoana domniei-sale poate fi demontată lejer, explicând ce este un atac la persoană, pen’că Ionel nu înțelege sensul cuvintelor.

Atacul la persoană înseamnă, prin definiție, a ataca persoana cuiva, mai degrabă decât faptele și ce zice acea persoană, în caz că face și zice greșit.

Deci, dacă, în loc ca Ionel să fie CRITICAT pentru că a schimbat destinația unui mizilic de 1,3 milioane lei, din fondul de răspuns rapid în caz de dezastru natural, către un radio național (zu, pardon, nu dăm nume), pentru a organiza un party de partid, de party, nu de partid (iar ne cerem iertare), iar cineva ar fi zis – desigur inventăm, nefiind real – ceva de genul ”Ionel e lung la trup, dar scurt la minte”, atunci se putea vorbi de atac la persoană…

Dar atunci când Ionel elucubrează că pune Baia Mare pe primul loc, deși o subfinanțează, pentru a-i vrăji pe băimărenii să-l voteze, și cineva zice că Ionel a luat-o razna pe câmpii liberale, îndrăgostit fiind de sine însuși, ca un Narcis din mit, poate că ar fi fost un atac la persoană. Dar, deși ne pricepem la Google, nu am găsit așa ceva spus despre Ionelul nost. Ce am găsit noi, iar asta pare o observație justificată, e că, în abecedarul domniei-sale, comunitățile cu primari liberali sunt superiori celor cu primari neliberali… De aceea, a pus Baia Mare pe ultimul loc…

Promitem să mai căutăm, poate am ratat noi ceva… dar ar fi util, de dragul eficienței, să transmită Ionel dacă acestea-s faimoasele atacuri la persoană, pe care și le imaginează și, în numele cărora, își permite, în calitate de președinte PNL, să arunce cu amenințări în public, demers, de altfel, susceptibil a fi categorisit penal.

Ca să încheiem pe un ton științific… Atitudinea publică a lui Ionel – aceea de a amenința, pretextând imaginare atacuri la persoană – ni se pare o scăpare nefericită, ce ne arată un politician cu certe porniri narcisiste și ușor speriat că va pierde tot, din punct de vedere politic.

Tot dovedit științific este faptul că narcisiștii au un exagerat sentiment de auto-importanță. Ca atare, atunci când nu este lăudat, narcisistul se zice că ar avea reacții violente, ”riposte” sunt ele numite științific, prin care dau de înțeles că eventualele critici sunt atacuri la propria persoană. Cam despre asta e vorba în speța victimei Ionel.

Ionele, nu fi copil! Și lasă narcisismele deoparte!

Viorel SABĂU

Distribuie articolul
4 Comments