DIN 13 MAI – Liber la concerte și festivaluri, dar cu reguli clare

Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 13.05.2021, în contextul epidemiologic actual, au fost stabilite de către autoritățile de la București ieri, 10 mai. În linii mari, în continuare sunt menținute aceleași interdicții, declarația pe propria răspundere se menține în anumite condiții. Nu ne putem încă gândi la nunți sau botezuri. Dar ne putem bucura de concerte în aer liber dacă județul nu are rată de infectare mare.

Autoritățile au decis că se menține necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Apoi, se consideră necesară menținerea interdicțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise. În continuare avem interzis la reuniunile ocazionate de sărbători, aniversări sau petreceri în spații deschise sau închise, publice și/sau private. Totuși, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sopațiului acolo unde incidența în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, respectiv la 30% din capacitate unde rata de infectare este între 1,5 și 3/1000 de locuitori.

Spectacolele de tip drive-in sunt permise în localitățile/județele unde incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5. Desfășurarea în aer liber a spectacolelor publice sau private sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt și evident cu masca de protecție pe figură. Acest gen de evenimente sunt permise doar dacă în judet/localitate rata de infectare este mai mică de 1,5. Autoritățile e la București permit apoi din 13 mai desfășurarea activităților de prevenire și de combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane. Nu avem voie la nunți, botezuri sau mese festive. Sălile de fitness se vor închide acolo unde rata de infectare va trece de 4 la mia de locuitori.

Legat de școală, s-a votat ca la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu COVID într-un interval de 7 zile consecutive în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să fie instituită măsura închiderii clădirii pentru 14 zile. Cei care nu pot merge acasă, unitatea de învățământ trebuie să le asigure cazarea în condiții de carantină.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu