Dezbateri patimase pe tema nuntilor de noapte – Problema a ramas in coada de peste

Dupa aproximativ trei ore de discutii, interventii, luari de cuvant, contraziceri, exprimari de opinii care mai de care, dezbaterea publica pe tema nuntilor de noapte din Baia Mare s-a incheiat. Din cei aproximativ 100 de baimareni prezenti la intalnirea cu autoritatile Municipiului, 30 au luat cuvantul, exprimandu-si opinia cu privire la necesitatea sau lipsa de oportunitate a revocarii hotararii de Consiliu Local care restrictioneaza activitatea localurilor din municipiu in cazul organizarii de nunti si botezuri, in intervalul orar 07 – 23.

Inca de la inceput, s-a observat faptul ca baimarenii veniti la intalnire nu au inteles foarte bine care era tema discutiei. S-au format doua tabere. Una, mai numeroasa, a celor care sustineau ca nuntile trebuie organizate in orice perioada a zilei, precum si una, aflata in minoritate, care vedea ca hotararea de Consiliu Local aflata in vigoare este oportuna. In fapt, problema se reduce la discomfortul acustic cauzat de functionarea localurilor, discotecilor sau cluburilor din Baia Mare, indiferent de forma de manifestare. Ca e nunta, ca e botez, ca e sindrofie, ca e un banal chef.

Foarte repede, cei prezenti au devenit patimasi in a-si sustine punctele de vedere. Cei aflati in suferinta, adica proprietarii apartamentelor aflate deasupra unitatilor de alimentatie publica, s-au plans de zgomotul infernal produs, in special, sambata seara. Si nu doar muzica deranjeaza. Ci si cele 200 de şniţele care trebuie preparate, dupa cum a argumentat o baimareanca. 🙂

Unele luari de cuvant au avut menirea de a adormi asistenta, fapt pentru care unii din cei prezenti i-au tras de maneca pe vorbitori, reamintindu-le ca nu sunt pe messenger.

Din cand in cand viceprimarul Mircea Dolha, considerat principalul „vinovat” pentru interzicerea functionarii localurilor pe timpul noptii, dat fiind faptul ca este initiatorul proiectului de hotarare votat de consilieri in cursul anului trecut, a iesit din sala, pentru rezolvarea unor probleme de serviciu sau de alta natura. Imediat, a fost luat la ochi de cei prezenti, care i-au cerut sa ramana in sala, sa „nu fuga de raspundere”.

De altfel, Dolha a fost pus si intr-o postura incomoda, daca nu penibila, fiind intrebat daca la prima nunta la care va participa, la unul dintre localurile din oras, programul se va prelungi cu un minut dupa ora 11 seara isi va da demisia sau nu. Evident, cei prezenti au zambit, la fel si viceprimarul baimarean. Ultimul, insa, din alte considerente.

Intalnirea a fost moderata de consilierul local Cristian Niculescu – Tagarlas. Acesta a adus cateva precizari utile vizavi de discutie, afirmand ca dezbaterile nu se pot reduce la simpla optiune intre nunti de zi sau de noapte. Ci trebuie analizat fiecare caz, fara a putea pune pe acelasi palier restaurantul aflat pe Valea Usturoiu, unde in zona se plimba doar cateva caprioare, cu un local aflat in centrul orasului, sub apartamentele blocurilor.

Toate opiniile vorbitorilor au fost notate de oficialii Primariei prezenti la dezbateri, urmand ca pe viitor, pana la proxima sedinta de Consiliu Local, sa fie depuse liste cu baimarenii care sustin sau nu actuala hotarare de Consiliu Local.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu