Desfiintarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie – un obiectiv necesar și viabil

Comisia juridică a Senatului a dezbătut săptămâna trecută proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), un instrument creat de PSD în scopul subminării independenței magistraților și instaurarea controlulului politic asupra justiției, fapt  care a atras critici dure chiar  din partea Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția. 

Proiectul de lege are ca obiectiv desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind stabilite o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această decizie. Totodată, se propune abrogarea din Legea nr.304/2004 reactualizata , legea privind organizarea judiciară , a prevederilor care mentionau și reglementau funcționarea   Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie .

Repararea legilor justiției este unul dintre obiectivele asumate de Partidul National Liberal și vom lupta, alături de partenerii noștri de coaliție, pentru desfiintarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție” a declarat senatorul Cristian Niculescu Tagarlas – membru al grupului liberal maramuresean din Parlamentul Romaniei.

Dezbaterile privind desfiintarea SIIJ au fost reluate in  în cadrul Comisiei juridice a Senatului miercuri, 14 aprilie, la discutii fiind prezenti Stelian Ion – Ministrul Justiției, Bogdan Mateescu  – președintele Consiliului Superior al Magistraturii și Gabriela Scutea – procurorul general al României. Acest aspect constituie o dovada certa a faptului ca toate instituțiile statului cu atribuții în domeniul justiției colaborează pentru ajungerea in cel mai scurt timp la un consens privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, unul din  obiectivele care pot determina  ridicarea Mecanismului de Cooperare și  de Verificare, instituit la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu