Deputatul Catalin Chereches solicita consilierilor locali constituirea unei treimi care sa initieze organizarea unui referendum impotriva cianurii in Baia Mare

Consilierii locali nu s-au pronuntat cu privire la solicitarea de organizare a unui referendum pe tema utilizarii cianurii pe raza Municipiului Baia Mare depusa de parlamentarii maramureseni, prefereand sa isi asume rolul de gestionari ai acestei probleme.

In conditiile in care Primaria a emis deja trei autorizatii de construire pentru investitiile preliminare deschiderii activitatii Romaltyn Mining, societate care are in vederea extractia aurului pe baza de cianura, baimarenii au prea putina incredere in votul a 23 de cetateni. Acestia doresc un referendum pentru a-si putea exprima direct opinia. Insa cei pe care i-au ales le refuza un drept stabilit de lege.

In acest context, deputatul independent de Maramures Catalin Chereches considera necesara implicarea alesilor locali baimareni pentru organizarea unui referendum referitor la folosirea cianurii in Baia Mare si adreseaza o scrisoare deschisa tuturor grupurilor politice care compun Consiliul Local.

„Scrisoare deschisa catre grupurile de consilieri locali ai PNL, PDL, PSD si UDMR din Consiliul Local Baia Mare

La 10 ani de la accidentul ecologic de la iazul „Aurul”, cianura continua sa fie un pericol pentru sanatatea baimarenilor si o sursa periculoasa de poluare a mediului inconjurator. Pornind de la aceasta situatie deosebit de grava, va adresez rugamintea ca, din respect si loialitate pentru cei care v-au ales sa-i reprezentati in Consiliul Local Baia Mare, sa decideti constituirea acelei treimi de care este nevoie pentru initierea referendumului impotriva cianurii.

Este stiut faptul ca propunerea de initiere a referendumului, conform Legii nr. 3/2000, art. 14, apartine primarului sau unei treimi din numarul consilierilor.

Baimarenii au suferit prea mult din cauza poluarii. In anul 2010, trebuie sa aratam cine doreste sa traiasca intr-un oras curat, nepoluat si cine sunt cei care sustin folosirea cianurilor pe teritoriul orasului Baia Mare.

Organizarea, pentru prima oara, a referendumului impotriva folosirii cianurii ar fi un exemplu de democratie si simt civic. Acest exemplu il asteapta baimarenii de la politicienii care le reprezinta interesele in Consiliul Local.

In speranta unei colaborari in beneficiul baimarenilor, va multumesc si astept concretizarea demersului dumneavoastra.”

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu