Deputatul Catalin Chereches, despre organizarea referendumului anti-cianura: „Daca alesii nu sunt in stare, baimarenii sunt cei care decid!”

Dupa ce consilierii locali au ezitat sa aprobe organizarea unui referendum anti-cianura in Baia Mare, deputatul independent de Maramures Catalin Chereches continua sa solicite municipalitatii initierea acestui demers.

Acesta a inaintat o scrisoare deschisa adresata Primariei Baia Mare, in care ii acuza pe alesii locali ca nu respecta vointa baimarenilor, adica a celor care i-au ales. In final, deputatul maramuresean afirma ca asteapta inca o luare de pozitie din partea Primariei si a Consiliului Local Baia Mare.

„Lentoarea cu care se deruleaza lucrurile vizavi de problema poluarii cu cianura in Baia Mare, dar mai ales viteza cu care se schimba opiniile unora dintre edilii baimareni, ma indeamna sa adresez public Primariei Baia Mare aceasta scrisoare. Prin care sa reamintesc ca poluarea este de multi ani o grea povara pentru baimareni, care niciodata nu si-au dorit sa fie poluati, dar pe ei nu i-a intrebat nimeni, asa ca au suferit in tacere, inmultind numarul bolnavilor din spitale.

Ca tanar care m-am nascut, am crescut si traiesc in Baia Mare, acum, cand pot sa am un cuvant de spus, am declarat inca din primele mele interventii in Parlamentul Romaniei ca sunt impotriva poluarii. De orice fel, dar mai ales impotriva poluarii cu cianura. Din Parlament, am adus mesajul meu inspre Consiliul Judetean, Consiliul Local Baia Mare, Primaria Baia Mare. Sperand, sincer, intr-o ampla miscare comuna impotriva poluarii. Solidare cu mine au ramas mass media si societatea civila, carora le multumesc si pe care ma bazez in reusita demersului comun.

De partea cealalta a baricadei au aparut in loc de solutii concrete si reactii coerente, comentarii de tot felul si luari de pozitie care numai respect pentru baimareni si sanatatea lor nu aratau. Este stupefiant sa auzi alesi in care cetatenii si-au pus increderea cand i-au votat ca nu e nevoie de referendum fiindca baimarenii nu doresc poluare cu cianura, ca toata discutia despre cianura este o falsitate, iar pe de alta parte sa eliberezi autorizatii de constructie de care nici macar Consiliul Local sa nu stie.

Apoi, brusc, sa adopti o hotarare de Consiliu Local prin care sa opresti prelucrarea sterilului cu ajutorul cianurii, pana la aprobarea Planului Urbanistic al Zonei, cand tu stiai foarte bine ca exista o autorizatie de constructie inca valabila. Ce seriozitate prezinta declaratii de genul ‘Am luat decizia sa ne intalnim cu actionarii firmei pentru a gasi solutia sa mute instalatia de prelucrare in afara zonei urbane. Asa scapa si ei de o problema, si noi’?

Baimarenii trebuie sa scape de cianura, dar cei responsabili trebuie sa raspunda pentru ceea ce au facut. Fiindca, asa cum era de asteptat, la o saptamana dupa sedinta Consiliului Local Baia Mare, SC Romaltyn a depus o noua cerere de autorizare pentru modernizarea instalatiilor necesare in procesul de detoxifiere a tulburelii de steril in incinta unitatii. Si Primaria a zis NU.

Si a invitat Romaltyn Mining pentru a discuta despre problemele legate de intentia de a redeschide activitatea pe platforma fostei uzine Aurul. Si se vehiculeaza variante care nu au cum sa rezolve aceasta afacere construita cu stiinta autoritatilor locale.

De aceea eu cred ca se doreste sa se traga de timp. In aceasta situatie, daca Primaria tergiverseaza initierea referendumului, cei care pot decide asupra lor sunt baimarenii. Ei sunt indreptatiti sa spuna NU CIANURII. Dar in spirit democratic, asteptam un raspuns din partea Primariei si Consiliului Local. Daca nu se va intampla, intelegem ca si TACEREA E UN RASPUNS”.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu