DECIZII – Autoritățile permit vaccinarea cu un alt tip de vaccin față de cel din prima doză

În contextul creșterii cazurilor de infectare cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, care prezintă un grad ridicat de contagiozitate, vaccinarea persoanelor cu schemă completă este extrem de importantă pentru obținerea beneficiilor maximale împotriva maladiei COVID-19. Autoritățile spun că au fost completate prevederile instrucțiunii emise la data de 13 august 2021 privind vaccinarea în situații speciale, cu recomandări care să vină în sprijinul persoanelor vaccinate cu 1 doză și care ulterior, din motive medicale, nu au finalizat schema de vaccinare.

Așadar, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical ( bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică, caz în care, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat.

CNCAv subliniază că vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate. Femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național.

„Reamintim că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. Pot exista, însă, și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită, respectiv pentru vaccinul Pfizer BioNTech șoc anafilactic, miocardită/pericardită, pentru vaccinul Moderna șoc anafilactic, miocardită/pericardită, pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) șoc anafilactic, sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST), sindrom de extravazare capilară. Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România; • Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19”, arată CNCAV.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu