DECIZIE – Baia Mare va avea un nou monument de for public. Grup statuar amplasat în Piața Libertății

Consilierii locali vor decide în această săptămană că Baia Mare are nevoie de un nou monument de for public. Nu că nu ar avea destule monumente de care municipiul nu se ocupă și nu are grijă, ce mai contează încă unul?. Direcția de Cultură Maramureș a și subliniat, la ultima ședință de Colegiu Prefectural, că Primăria Baia Mare este printre primăriile din județ care nu se ocupă deloc de acest gen de monumente, acestea fiind lăsate în paragină.

Primăria Baia Mare vrea amplasarea unui grup statuar compus din cei cinci fondatori ai Școlii de Pictură Băimăreană, Iványi-Grünwald Béla, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János în Piața Libertății.

Conform proiectului de hotărare, grupul statuar reprezintă personajele în acțiune, sugerând că fac parte din peisajul urban. Acest monument se va face în centrul vechi al Băii Mari, locaţie care se află în aria protejată a rezervaţiei de arhitectură „Centru istoric al Municipiului Baia Mare (Oraşul medieval Rivulus Dominarum)” având codul MM-II-a-A-04432 în lista monumentelor istorice 2015.

„Opera de artă din bronz este realizată de către sculptorul orădean Deak Arpad, fiind făcut în stil realistic cu tendințe impresioniste. Acest monument de for public va pune în valoare spaţiul public, va crea un spaţiu public reper pentru accesul în oraş şi va transmite un mesaj corespunzător vizitatorilor, raportat la istoricul acestui obiectiv cultural. Această lucrare de artă va fi un punct de atracţie pentru turiştii dornici să identifice personalitatea frumosului mit băimărean de oraş al pictorilor, oraş al artelor. Grupul statuar se va completa cu seria de panouri urbane cu reproduceri după picturile artiştilor băimăreni, proiect în derularea din anul 2021”, se arată în referatul de aprobare la acest proiect de hotărare.

Doar că în Piața Libertății mai avem și alte monumente care au nevoie de îngrijire și de care nu se ocupă nimeni. Un exemplu este acel monument realizat de Karoly Kadar, care a costat municipalitatea o căruță de bani și care acum nu mai înseamnă nimic.

FOTO RMDSZ Nagybanya

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu