De maine, -13 grade C in termometre. Atentie, cand iesiti afara! CJSU Maramures vine cu recomandari

Incepand de sambata, 8 februarie, temperaturile vor fi in scadere, iar pe parcursul noptii si inclusiv duminica dimineata gradele din termometre vor arata -13 grade C. Frigul va fi amplificat de vant deoarece avesta va sufla cu pana la 60 km/ora. De abia de luni, temperaturile incep sa creasca insa pentru cele doua zile, care deschid saptamana, sunt prognozate ploi. Tot pentru zilele de luni si marti sunt anuntate temperaturi maxime de pana la 8 grade C, iar cele minime nu vor depasi 0 grade C.

Dan Buca, purtator de cuvant CJSU (CJSU) Maramures: “Avand in vedere ca urmeaza o perioada cu temperaturi negative si vreme local geroasa, CJSU recomanda cetatenilor sa nu se expuna la frig si sa evite sederea indelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie sa se imbrace adecvat in zona extremitatilor corpului. Este indicat sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita.”

Buca a punctat si faptul ca atat persoanelor in varsta, cat si copiilor, dar si celor care sufera de boli cornice, trebuie acordata o atentie sporita pentru a ocoli aparitia degeraturilor.

Dan Buca: “O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor in perioadele cu temperaturi negative. Evitati trecerea brusca de la caldura la ger care poate favoriza probleme de sanatate. Persoanele cu boli cronice, afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger. Temperaturile negative (ger) pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii.”

Reprezentantul CJSU Maramures roaga populatia sa nu uitlizeze intalatii improvizate care le pot pune viata in pericol. Totodata recomanda ca alimentatia sa fie corecta si sa nu se consume bauturi alcoolice.

Dan Buca: “Conform specialistilor in medicina, organismul uman tinde sa isi mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea, daca temperatura mediului devine tot mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite in perioada cu ger consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta, bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide in cantitate suficienta (apa, ceai, supa calda). Rugam populatia sa nu utilizeze instalatii improvizate de incalzire care pot genera producerea unor situatii de urgenta care sa le puna in pericol viata sau pot duce la distrugerea de bunuri materiale.”

Ana AVRAM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu