Cu băimăreanca Sara Șunea, echipa de șah a României a devenit vicecampioană europeană

În perioada 24-30 iulie s-a desfasurat la Iasi Campionatul European de Șah pe Echipe pentru Juniori. Competitia a fost organizata pe două grupe de varsta, sub 12 respectiv 18 ani, separat fete si baieti.

In grupa fetelor de 12 ani, nationala noastra a fost formata din băimăreanca Sara Șunea la prima masa (desi are doar 11 ani), respectiv ucraineanca naturalizata Vasylyna Semenova.

”Cele două erau cotate initial ca favoritele 5, insa s-au descurcat foarte bine si la capatul celor 7 meciuri au reusit două egaluri si 5 victorii, obtinand astfel medalia de argint. Sara a acumulat 6 puncte, cel mai bun rezultat din competitia feminina.

Medalia de aur a fost cucerita de poloneze, nationala tricolora devansand echipe precum Germania, Franta, Slovenia, Turcia etc. Din pacate la celelalte grupe Romania nu a obtinut medalii, fiind aproape la grupa fetelor de 18 ani (locul 4), precum si a baietilor de 12 ani ( locul 5).

Merita felicitati si cei doi selectioneri, Andrei Murariu si Gergely Szabo care au avut destule “nopti albe” pentru a studia adversarii si a-i ajuta pe copii.

Sara are dubla-legitimare LPS Satu Mare + Tinerii Lei Baia Mare. Dincolo de antrenamentele din cadrul clubului satmarean este sprijinita si de bunul nostru prieten, Gergely Szabo, dar si de indianul RB Ramesh, probabil cel mai bun antrenor din lume la nivel de copii, in cadrul proiectului conceput de Federatia Romana de Sah pentru a sustine elitele juvenile ale “sportului mintii” de la noi din tara.

In perioada urmatoare ea va participa la Grand Prix Timisoara sah rapid (346 participanti din 30 de tari, cu un fond de premiere de 30 000 euro), Grand Prix Arad (412 participanti din 31 de tari, 30 000 euro fond de premiere), apoi un nou cantonament cu RB Ramesh”, transmite LPS Satu Mare – Secția Șah.

Toamna este perioada cand se vor desfasura celelalte 2 competitii internationale majore:

Campionatul European Individual (deja sunt peste 750 participanti din 45 de tari care au confirmat prezenta), 4-15 septembrie, Mamaia

Campionatul Mondial Individual (Egipt, Sharm El Sheikh, 14-27 octombrie).

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu