Corin Chereches ar putea candida la functia de primar al Municipiului Baia Mare – Cum comentati?

Corin Chereches inca nu si-a luat gandul de la Primaria Baia Mare. Intr-un interviu acordat recent de omul de afaceri baimarean, fost candidat la functia de primar, in 2008, cand s-a clasat pe locul secund, acesta vorbeste despre importanta si rolul viitorului primar, unul care va trebui, pe langa continuarea muncii depuse de Cristian Anghel pentru Baia Mare, sa sa vina cu proiecte reale, care sa genereze dezvoltare.

Chiar daca nu a spus-o expres, Chereches a lasat sa se inteleaga faptul ca are in vedere o eventuala candidatura, insa in privinta acestui aspect se va hotari abia dupa stabilirea datei alegerilor, cand candidatii independenti vor putea strange semnaturi.

Reporter: Sunteti om de afaceri si om politic. Cum apreciati dumneavoastra ca va reusi Romania sa traverseze aceasta perioada de criza economica ?

Corin Chereches: Criza economica este una generalizata la nivel mondial si nu e posibil ca Romania sa devina o insula de bunastare intr-un ocean de saracie. Insa in mod categoric nu putem astepta ca altcineva sa se  ocupe de problemele nostre pentru ca se va intra intr-o perioada de lupta pentru supravietuire, din care vor ramane la suprafata doar economiile care au un management performant.

Pentru a atinge acest nivel al performantei e nevoie sa punem  bazele unui sistem sanatos, incepind de jos in sus. Constructia sanatoasa este aceea care are la baza elemente de inalta calitate. Reforma trebuie sa inceapa cu fiecare individ in parte, insa cea mai mare nevoie de reforma se intalneste azi la nivelul institutiilor publice.

Degeaba avem cetateni de buna credinta, care sunt dispusi sa stranga cureaua si care sunt dispusi sa accepte regulile jocului in acest context de criza economica, daca vom avea in continuare institutii publice ineficiente si corupte.

Reporter: Cat de eficiente credeti ca vor fi masurile de reducere a cheltuielilor bugetare, anuntate de Guvernul Romaniei?

Corin Chereches: Daca privim lucrurile cu detasare, trebuie sa recunoastem ca pe langa masurile de reducere a cheltuielor bugetare sunt necesare multe alte masuri pentru depasirea perioadei de recesiune si a perioadei de criza.

Daca ne referim strict la ultima masura anuntata de Guvern, aceasta isi va dovedi eficienta numai daca sefii institutiilor publice vor gandi planuri coerente de reducere a cheltuielilor bugetare.

In ultimii ani, datorita haosului din institutiile publice au aparut situatii de-a dreptul halucinante. Nimeni nu a mai tinut cont ca intre retributie si eficienta trebuie sa existe un raport direct proportional. Asa au ajuns unii functionari sa aiba venituri de peste 100 milioane de lei pe luna, iar marea majoritate sa realizeze aceste venituri abia in 12 luni.

Si nu vorbesc din statistici nici nu fac presupuneri. Aceasta situatie este intalnita, cred eu majoritatea institutiilor publice, dar exemplul cel mai la indemana este Primaria Baia Mare. Nu e firesc sa existe persoane care sa realizeze venituri de peste 100 de milioane de lei pe luna, in timp ce majoritatea a angajatilor Primariei au salarii intre cuprinse intre 7 si 10 milioane lei.

Reporter: Pentru ca ati adus discutia in zona Primariei Baia Mare, care credeti ca este directia pe care trebuie sa o urmeze noua administratie, in urma alegerilor de luna  viitoare ?

Corin Chereches: O spun fara echivoc ca totul va depinde de noul primar. Primarul este cel care are puterea de a trasa directii de dezvoltare a orasului. Aceasta putere ii este data prin votul cetatenilor.

Evident ca nivelul de asteptare este foarte ridicat la Baia Mare. In primul rand pentru ca fostul primar Cristian Anghel a facut suficiente lucruri bune pe parcursul celor 17 ani de mandat, deci acest standard trebuie mentinut.

Este conditia minima de la care trebuie sa plecam in aceasta noua constructie. In al doilea rand, trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca la nivelul populatiei exista si o mare suma de nemultumiri legate de administrarea orasului nostru.

O spun din nou: totul depinde de noul primar ! Avem nevoie de un primar care sa nu se limiteze la a-i asculta pe cetateni pentru a le cunoaste problemele, ci avem nevoie de un primar care sa ofere solutii la aceste probleme. Si vreau sa va spun ca solutiile simple sunt cele mai eficiente. Va spun asta in calitate de manager, in calitate de angajator care a dezvoltat mai multe afaceri si care a creat cateva sute de locuri de munca.

Baia Mare are nevoie un primar curajos, care, asa cum am spus mai inainte, sa continuie ce a facut bun Cristian Anghel, dar mai mult decat atat sa dezvolte proiecte reale, care sa genereze dezvoltare.

Reporter: Este foarte adevarat ceea ce spuneti, dar baimarenii inca nu stiu cine sunt potentialii candidati, pentru a putea face selectia necesara.

Corin Chereches: Dupa cum stim, abia in zilele urmatoare va fi stabilita data alegerilor, asa ca e prematur ca partidele sa isi lanseze candidatii. De asemenea, candidatii independenti nu pot demara procedura de strangere a semnaturilor decat dupa ce se cunoaste data alegerilor, intrucat tabelul de semnaturi trebuie sa contina si precizarea clara a acestei date.

Din punctul meu de vedere, baimarenii nu vor putea fi pacaliti de aceasta data. La  alegerile din anul 2008, personal mi-am asumat un rol dificil – acela de a pune pentru prima data pe tapet problemele acestui oras.

A fost pentru prima data cand un candidat a vorbit transant despre problemele reale ale Baii Mari: despre lipsa transparentei in cheltuirea banilor publici, despre lipsa investitiilor care sa asigure locuri de munca, despre lipsa spatiilor verzi si a locurilor de joaca, despre starea proasta a strazilor, despre lipsa de respect in relatia instituie publica-cetatean.
Nu am reusit atunci sa castig alegerile, dar am reusit un lucru extraordinar. Am reusit ca prin mesajul transmis sa creez o stare de spirit. Am reusit sa determin ridicarea nivelului de asteptare a baimarenilor. De altfel, toate temele de campanie prezentate de mine au fost preluate dupa alegeri de Cristian Anghel, pentru a identifica solutii de rezolvare.

Reporter: Asadar, Corin Chereches se pregateste sa candideze pentru functia de primar al Baii Mari?
Corin Chereches: Sa stiti ca nu e important cum se va numi viitorul primar. Este important ca acesta sa fie, in primul rand, incoruptibil. Nu mai avem nevoie de scandaluri de coruptie in Baia Mare.

Viitorul primar trebuie sa fie un om cu un caracter puternic, cu capacitate de analiza si decizie dar mai ales cu viziune. Sa fie un manager care sa poata gestiona si problemele dar si solutiile la probleme. Sa fie un om din echipa caruia sa faca parte oameni competenti, asupra carora nu exista suspiciuni de coruptie.

Directia pe care o va trasa noul primar va marca dezvoltarea municipiului nostru pentru urmatorii 10-20 de ani, de aceea nu cred ca putem risca inscaunarea in fotoliul de primar a unui om fara personalitate, sau unul fara capacitate de decizie, sau unul care, daca i se indeparteaza fardul, i se descopera falsitatea pe care o ascunde dedesubt.
Va garantez ca ma voi implica activ, pentru ca Baia Mare merita mai mult.

ZiarMaramures.ro

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu