CONVERSUS – Polițiștii, pe urmele armelor de alarmare care se pot modifica în arme letale

Poliția Română a condus o operațiune la nivel european, pentru prevenirea și combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare și semnalizare, care se pot modifica în arme letale, în total fiind indisponibilizate 1.534 de arme deținute ilegal. Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul anului 2021 și la începutul anului 2022, activitățile vizând scoaterea din circuitul ilegal a armelor neletale, care se pot modifica în arme letale, precum și combaterea traficului ilicit cu acestea.

„La nivel european, operațiunea a condus la indisponibilizarea a 1.534 de arme letale și neletale, deținute ilegal, ca urmare a punerii în aplicare a peste 260 de mandate de percheziție domiciliară. Au mai fost indisponibilizate 17.464 de bucăți de cartușe, de diferite calibre, precum și 6.550 de kilograme de articole pirotehnice, toate deținute ilegal. În România, polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase au pus în executare 108 mandate de percheziție domiciliară, fiind indisponibilizate 273 de arme neletale, supuse autorizării, dintre care 131 de pistoale cu gaze, având destinația autoapărare și 142 de arme cu aer comprimat, destinate tirului sportiv (una modificată artizanal în armă letală), 10 arme letale, 12.822 de cartușe de diferite calibre și 6.550 de kilograme de articole pirotehnice, toate deținute illegal”, arată Poliția Română.

Autoritățile susțin că armele neletale, precum pistoalele care folosesc cartușe cu gaze, convertite în arme letale, reprezintă una dintre categoriile cele mai frecvent întâlnite în cauzele instrumentate. Acestea au fost importate în Uniunea Europeană și procurate legal, la costuri reduse, de la comercianți autorizați din țări cu un regim de autorizare mai relaxat, înainte de a fi deturnate în circuitul ilegal, prin traficarea în alte state, unde au un regim restricționat, fiind supuse autorizării.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu