- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Conducerea Companiei Remin, cercetata pentru poluarea raului Cavnic cu substante provenite de la vechea flotatie

Reprezentantii Companiei Remin sunt cercetati de Politia Cavnic, dupa ce raul din localitate a fost poluat cu substante provenite de la vechea Flotatie Cavnic. Primii care au sesizat situatia au fost jandarmii montani de la postul din Cavnic. Acestia au observat faptul ca in aval de localitate, apa raului prezinta fenomenul de spumare.

Prefectul Sandu Pocol a fost anuntat de situatie si a dispus deplasarea la fata locului a unei comisii care sa verifice situatia semnalata, formata din reprezentanti ai Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Sistemului de Gospodarire a Apelor, Institutiei Prefectului si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

De asemenea, la fosta flotatie a UP Cavnic au fost prezenti viceprimarul Marius Marginean, reprezentanti ai Politiei Cavnic, postului de jandarmi montan si CN Remin SA.

Comisia a constat ca in incinta vechii flotatii UP Cavnic sunt depozitati, intr-un spatiu neprotejat de apa pluviala, aproximativ 30 de saci cu sulfat de zinc si sulfat de aluminiu.

Preciptatiile cazute in ultima perioada au favorizat patrunderea apei pluviale in spatiul de pastrare si au inundat o parte din sacii cu substantele chimice.

De asemenea, in imediata apropiere a usii de intrare in incapere s-au identificat cinci butoaie cu substante utilizate in procesul de flotare (polipropilena).

Sulfatii au fost dizolvati de apa pluviala si posibil si antrenarii unor cantitati de polipropilena, iar apa din incapere a fost evacuata in raul Cavnic, unde dupa confluenta cu acestea s-a produs fenomenul de spumare a apei raului, fara schimbarea culorii acestuia.

„Modificarea aspectului fizic al apei raului Cavnic este observabila pe o distanta de aproximativ 4 km, aval de orasul Cavnic. Nu a fost inregistrata mortalitate piscicola”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

Au fost luate probe de apa din evacuarea incintei fostei flotatii, respectiv din raul Cavnic, care urmeaza sa fie analizata in laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures. Viceprimarul Marius Marginean a predat la SGA o proba de apa din hala fostei flotatii.

Reprezentantii CN Remin SA au declarat ca nu cunosc modalitatea in care sacii cu sulfat de zinc si de aluminiu, respectiv butoaiele cu substante folosite in procesul de flotare au ajuns in incapere.

Acestia sustin ca substantele chimice au fost aduse si depozitate recent in incapere. S-a solicitat Politiei Cavnic sa cerceteze situatia creata si sa identifice cum au ajuns aceste substante chimice sa fie depozitate necorespunzator in hala.

„S-a luat masurile necesare pentru ridicarea imediata de catre angajatii SC Remin SA a sacilor si butoaielor si depozitarea lor in conditii de siguranta, intr-un spatiu uscat si care sa nu permita patrunderea apelor pluviale”, a mai precizat Buca.

Conducerea SC Remin a afirmat ca va intocmi un plan de eliminare, cu respectarea legislatiei de protectie a mediului, a substantelor chimice. Dupa primirea rezultatelor analizelor vor putea fi luate si alte decizii, inclusiv de sanctionare a celor care se fac vinovati de incalcarea legii.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu