Nu a fost despre jazz, nu a fost despre muzică și nici măcar despre talentul, virtuozitatea, sclipirea sau genialitatea interpretării unor linii sonore menite a înălța pe oricine le simte vibrația, cât a fost despre spiritul uman, despre o moștenire imaterială ce transcende până azi, lăsată de niște oameni simpli, dar profunzi și înțelepți cu viața. O viață pe care au înțeles-o și poate au trăit-o mult mai intens decât o facem noi azi.
Moștenirea
Întoarcerea la primordialitate, deopotrivă mistică sau profană, este un pas sine qua non în orice tentativă de autocunoaștere. Pentru că adevărata înțelepciune izvorăște din curajul de a pătrunde în propria ființă. Iar ființă înseamnă toată moștenirea spirituală pe care fiecare din noi o avem. Că suntem conștienți de valoarea sa ori nu, că o simțim sau nu.
Este ceea ce doi artiști de o rară valoare atât muzicală, cât și umană au transmis unui public țintuit în scaunele Coloniei Pictorilor din Baia Mare, timp de aproape două ore, într-o seară eminamente plină de lumină pentru toți cei prezenți. Urmând amprenta maestrului Bela Bartok, muzicianul care și-a dedicat o mare parte a vieții culegând folclor autentic transilvănean (incluzând aici un capitol separat legat de Maramureș), s-au lansat pe drumul căutării pianistul Lucian Ban și violonistul Mat Maneri, doi exploratori ai unui univers plin de întrebări nerostite ce își așteaptă răspunsul, o arhitectură a incertitudinii și ruminației.
O călătorie prin vechea Transilvanie
Însoțite de proiecții foto-video cu imagini vechi de peste un veac, cu țărani transilvăneni, oameni simpli, dar educați în cele ale respectului față de sine și darurile profunde ale înțelepciunii, călătoriile muzicale propuse de cei doi oaspeți au îndemnat la reflecție, argumentând încă o dată universalitatea valorilor umane.
Dacă unii din noi cred că, în urmă cu câteva generații, lucrurile, în esența lor, erau mult diferite de cele de azi, Lucian Ban ne spune că multe dintre ele erau exact cun sunt ele azi. Femeile își doreau să fie suple, cu trup de manechin, după cum spune și cântecul: ”Fă-mă, Doamne, fă-mă, Doamne, subțire și înaltă”. Iar fructul oprit era ispită pentru toată lumea, indiferent de clasa socială: ”Zi di zi că te doresc / Mai tare să te iubesc. / Te-aș iubi o săptămână, / Dar mi-i tare peste mână, / Că-s tri dealuri și o vale, / Vai de mine, șe dor mare.” Cânta femeia măritată ”bratului”. Adică bărbatului. Dar altul decât soțul. Lucian Ban a povestit că la auzul acestor versuri, serile trecute, o doamnă din public, aflată într-un loc mai întunecat, a lăsat să cape un nostalgic și de altfel rezonabil ”Oooh, doamne!”.



Vreme de introspecție
Dincolo de vocea expresivă a pianului și viorii celor doi instrumentiști și compozitori, în sală s-au auzit și câteva fragmente cu înregistrări vechi ale unor melodii folclorice transilvănene, captările audio fiind, cel mai probabil, făcute de Bartok. S-au păstrat până azi, fiind un reper istoric important pentru cultura și civilizația românească.
În materialul video atașat, regăsiți un scurt fragment cu o voce feminină, chiar în debut, iar apoi, melodia Transylvanian Dance, care dă și titlul ultimului album lansat de Lucian Ban și Mat Maneri, în explorarea universului lui Bela Bartok.
@ziarmm.ro LucianBan & MatManeri LiveBaiaMare Jazz 2025
♬ original sound – ZiarMM.ro – ZiarMM.ro
Ban & Maneri
Lucian Ban este un pianist și compozitor român stabilit în Statele Unite, activ de peste două decenii pe scena jazzului internațional. Absolvent al New School for Jazz din New York, Ban s-a remarcat prin proiecte care aduc împreună jazzul contemporan, muzica de cameră și elemente din folclorul est-european. A colaborat cu numeroși muzicieni recunoscuți la nivel global și a lansat peste 10 albume sub egida unor case de discuri importante, precum Sunnyside Records și ECM. Prin abordarea sa, propune o reconectare cu sursele muzicale arhaice, reinterpretate prin mijloace moderne și rafinate de expresie.
Mat Maneri este unul dintre cei mai apreciați violiști din jazzul contemporan și muzica improvizată. Format într-un mediu artistic puternic influențat de tatăl său, Joe Maneri – teoretician și muzician de avangardă –, Maneri a dezvoltat un stil propriu care combină libertatea improvizației cu rigoarea construcției muzicale. A colaborat cu artiști importanți precum Paul Motian, Matthew Shipp și William Parker, fiind prezent constant pe scenele de jazz experimental din SUA și Europa. Prezența sa în proiecte cross-genre confirmă interesul pentru forme muzicale aflate la granița dintre tradiție și inovație.
Peste 15 ani de experiență muzicală comună
Lucian Ban și Mat Maneri colaborează din 2009, când s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Atunci, Maneri a fost invitat să se alăture proiectului „Enesco Re-Imagined”, condus de Ban, care își propunea reinterpretarea muzicii lui George Enescu prin prisma jazzului contemporan.
Această colaborare inițială a dus la o serie de proiecte comune, inclusiv albumul „Transylvanian Concert” lansat în 2013 la ECM Records, urmat de „Transylvanian Folk Songs” în 2020 și „Transylvanian Dance” în 2024. De-a lungul anilor, cei doi muzicieni au dezvoltat o colaborare strânsă, explorând împreună conexiunile dintre jazz, muzica de cameră și folclorul transilvănean.
Concertul din Baia Mare a fost posibil cu sprijinul Coloniei Pictorilor și al conducerii instituției.
Ciprian DRAGOȘ
Vezi și cum a primit critica internațională albumul Transylvanian Dance.