CIFRELE ZILEI – Furt gaze naturale în Maramureș. Ce au constatat cei de la Delgaz Grid

Aproape s-a dublat numărul celor care au fost prinși cu consum fraudulos de gaze naturale sau electricitate în cursul anului trecut. Asta ridică niște semne de întrebare cu privire la motivul pentru care unii aleg să fure gaz sau curent electric. Ce știm sigur este că Inspecția energetică, structură specializată din cadrul companiei Delgaz Grid, a identificat anul trecut nu mai puțin de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe față de anul 2022.

„Instalațiile clandestine, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită. Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la peste 11,7 milioane de lei. Important de precizat este că improvizațiile în scop de fraudă pot afecta atât siguranța consumatorilor și a bunurilor acestora, cât și calitatea serviciului de distribuție”, arată cei de la Delgaz Grid.

Din totalul cazurilor de consum fraudulos, 906 cazuri sunt la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

„Instalațiile clandestine, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești care își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei. Spre comparație, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale al locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal”, precizează Delgaz Grid.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu