CFR Calatori a pierdut 140 de milioane de lei anul acesta din compensatii

CFR Calatori a primit anul acesta o compensatie cu 140 de milioane de lei mai mica fata de anul trecut, lucru care ne afecteaza pentru ca ne impiedica sa planificam mai multe trenuri, a declarat, joi, directorul general al companiei, Dan Costescu, informeaza AGERPRES.

„Practic, in acest an, avem o reducere de aproximativ 140 de milioane de lei, deci am scazut sub un miliard de lei, in conditiile in care, anul trecut, am avut un miliard o suta si ceva de lei. Acum avem 999 de milioane (de lei – n. r.). Evident ca acest lucru ne afecteaza, pentru ca ne impiedica sa planificam mai multe trenuri, ceea ce ne dorim, bineinteles dupa ce rezolvam problema cu parcul de vagoane disponibil”, a mentionat Costescu, prezent la Targul de Turism.

Seful CFR Calatori nu a respins ideea unei majorari de preturi la biletele de tren, precizand totusi ca nu s-a facut o analiza in acest sens. Intrebat daca exista posibilitatea scumpirii biletelor, Costescu a raspuns: „Este o ipoteza de lucru, ea a existat in fiecare an. S-au luat decizii daca da sau nu. Ceea ce este cert, in ultimii 6 ani nu a fost nicio majorare de preturi”.

„Nu s-a facut o analiza in acest sens. Sunt in companie de doar trei saptamani si m-am dus pe lucrarile de urgenta, pe disponibilul de parc, lucrurile care puteau sa-mi afecteze planurile de revigorare a companiei”, a adaugat el.

De asemenea, Costescu a precizat ca acordarea compensatiei doar pe doi ani, si nu pe patru, asa cum era inainte, nu va afecta foarte mult compania, aici fiind vorba mai mult „de obiectivele pe care si le-a asumat Romania impreuna cu celelalte state membre pentru a anunta o atribuire competitiva a rutelor in 2024”.

In opinia sa, disparitia acestei compensatii nu se va intampla in Romania, in caz contrar va disparea transportul de calatori pe calea ferata.

„Este un scenariu care nu se va intampla in Romania, parerea mea. In toate statele europene care sunt membre acum exista aceasta compensatie si ea va ramane pentru urmatoarea perioada. Altfel, s-a dovedit ca ori transportul de calatori pe calea ferata va disparea, ori se va ajunge la niste preturi care pana la urma vor duce tot la disparitia acestei forme de transport”, a mentionat acesta.

In ipoteza ca nu s-ar mai acorda compensatia firmelor de transport calatori pe calea ferata, Dan Costescu a mentionat ca preturile biletelor de tren ar trebui sa se majoreze cu 15%.

„In bugetul pe care l-am gasit intocmit la inceputul anului cu 600 de milioane de lei pierdere erau si aceste influente – de la scaderea acestei compensatii, deci 140 de milioane de lei din prima, influentele de la cresterile salariale de anul trecut, influentele de la cresterile de preturi la combustibil si energie electrica pentru tractiune. O scadere suplimentara (a compensatiei – n. r.), evident va duce la o pierdere si mai mare pentru companie. 140 de milioane de lei inseamna cam 15% din compensatie. A disparut 15% din compensatie, deci acest procent trebuie acoperit prin alte metode”, a spus Dan Costescu.

CFR Calatori, prezenta la Targul de Turism, promite preturi mai mici cu 45% la Targul de Turism al Romaniei pentru biletele de tren pe rute interne.

„In perioada targului, oferim vouchere cu reducere 45% pentru cumpararea biletelor de tren in trafic intern. Voucherul este valabil pentru calatoria pana la data de 23 martie 2020, iar reducerea pe baza lui se aplica la pretul final al unei calatorii simple individuale (adult sau copil), la procurarea de la casele de bilete din statii si agentii de voiaj cu emitere electronica a legitimatiilor de calatorie. De asemenea, vizitatorii de la targ, inscrisi sau care se inscriu la newsletter-ul CFR Calatori, pot cumpara direct de la standul nostru bilete de tren cu reducere 45%. Tipurile de bilete care se pot emite sunt cele disponibile la cumpararea online cu maximum 30 de zile de anticipatie si cel mai tarziu cu 6 ore inainte de plecarea trenului”, se arata intr-un comunicat al CFR Calatori remis AGERPRES.

La standul companiei, cei mici pot proba sepcutele de ceferist si pot face fotografii pentru colectia personala la fiecare ora exacta, de joi pana sambata, in intervalul 11:00 – 16:00 si duminica intre 11:00 si 14:00.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu