CARTEL ALFA – Jongleriile fiscale propuse de guvern adâncesc inechitățile și alimentează neîncrederea cetățenilor în stat

Ad imageAd image

La începutul acestei săptămani s-a discutat proiectul de OUG a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Sindicaliștii de la Cartel Alfa spun că „este cea mai lungă ordonanță-trenuleț dată de un guvern, prin care se operează simultan 51 de modificări legislative diferite, nu doar prin prorogare de termene, ci modificări de fond ale unor acte normative, afectând principiile pe care au fost construite”.

„Această ordonanță este măsura incompetenței actualei administrații, care guvernează prin măsuri ad-hoc și populiste, ignorând principiul constituțional de separare a bugetelor, după interesul politic de moment. Consecința gravă este distrugerea completă a încrederii cetățenilor în stat, prin măsuri iresponsabile care lovesc la temelia relației individ-societate sau individ-stat, pe care se bazează contractul social. Astfel, modificări fiscale care produc inechitate socială sunt adoptate cu o superficialitate șocantă, fără nicio analiză de substanță și fără luarea în considerare a unor soluții alternative, propuse de partenerii sociali. Spre exemplu, ordonanța introduce ca regulă scutirea fiscală pentru 200 de lei din salariul minim brut, atât pentru impozit, cât și pentru taxe sociale. Scutirea nu se aplică însă și salariilor mai mari de salariul minim, ceea ce distruge politica de motivare salarială bazată pe competențe și experiență.

Angajatul A, încadrat cu salariul minim de 3.000 lei brut, va avea un venit net mai mare decât salariatul B, încadrat cu 3100 lei și același venit net cu al salariatului C, încadrat cu 3340 lei brut. Mai mult decât atât, deși contribuie mai puțin, salariatul cu salariul minim va avea același punctaj la pensie, iar pentru pensionarii actuali în plată bugetul va fi diminuat. Deși s-au propus variante prin care să se acorde acest sprijin celor cu salarii mici, dar fără introducerea de noi inechități, guvernul le ignoră și merge orbește înainte cu aceste “soluții” populiste, ineficiente și dăunătoare”.

Sindicaliștii mai spun că „este o perioadă extrem de dificilă pentru toți și mai ales pentru cei cu venituri mici și foarte mici, aflați într-o proporție covârșitoare în totalul populației. O treime din populație (6.6 milioane persoane) trăia în 2021 în condiții de deprivare materială și socială, neavând acces la bunuri și servicii considerate minime pentru un trai decent (INSSE). Acest număr este probabil mult mai mare acum, după scumpirile din ultimul an și scăderea puterii de cumpărare determinată de creșterea prețurilor”.

„Un alt exemplu de măsură cuprinsă în proiectul de OUG este deductibilitatea fiscală de 200 lei pentru o creștere salarială acordată voluntar de angajator în valoare de 450 lei brut. În primul rând, este un mecanism opțional, iar din datele de anul acesta reiese că un astfel de mecanism opțional a fost utilizat pentru doar 10% dintre salariații care ar fi putut beneficia. În al doilea rând, aceste măsuri introduc discriminări fiscale între salariații din sectorul public și cel privat.

În acelați timp, creșterea cu doar 10% a salariilor în sectorul public nu acoperă nici măcar rata inflației, iar plafonarea calculului la 2.500 lei salariul minim (coeficient 1) din legea 153/2017 va avea ca efect comprimarea primelor 27 de funcții din grila de salarizare din sectorul public la nivelul salariului minim de 3.000 lei brut, ceea ce e inacceptabil. Acest lucru va amplifica frustrările salariaților și va adăuga la inechitățile determinate de aplicarea incompletă și neunitară a legii salarizării pubice, din nou cei cu salarii mici fiind și cei mai nedreptățiți. CNS Cartel ALFA, alături de organizațiile membre din sectorul public, menține solicitarea pentru aplicarea legii salarizării în integralitatea ei, fără niciun fel de prorogare a termenelor și fără înghețarea vreunei componente salariale sau drepturi prevăzute de lege.

Deși se apropie termenele din PNRR pentru reforma sistemului de pensii (Jaloanele 214 și 215), partenerii sociali nu au primit încă nici măcar o schiță a unei propuneri de lege pentru un sistem de pensii bazat pe contributivitate. Este o opacitate totală în ceea ce privește elaborarea de politici publice. Nivelul de compentență al actualului executiv este extrem de scăzut. Chiar și atunci când diverse propuneri sunt supuse dezbaterii cu partenerii sociali, acestea nu sunt însoțite de o minimă documentație, analiză sau argumentare. Pe subiectul reformei pensiilor, a avut loc o singură întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale în cursul lunii octombrie și nici până acum nu s-a primit vreun document elaborat de experți sau care să cuprindă punctul de vedere al guvernului în privința punctelor discutate.

Astfel, concluzia evidentă este că lipsește complet voința politică pentru a readuce sistemul de pensii în parametri echitabili și eliminarea aberațiilor care creează atât de multă diviziune și inechitate în societatea românească. Față de cele de mai sus, atragem atenția că aceste măsuri au două tipuri de efecte: pe de o parte împing cetățenii către partidele populiste, de extremă dreaptă și anti-sistem, iar pe de altă parte, accentuează tensiunile sociale și generează premisele declanșării unor ample acțiuni de protest”, precizează Biroul Național al CNS Cartel ALFA.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu