Care este diferenta dintre Romania si Burkina Faso sau Namibia? – La libertatea de exprimare a presei, niciuna

Pentru ziaristii din intreaga lume, 3 mai reprezinta Ziua Libertatii Presei. Pentru unii este o realitate, pentru altii, inca un deziderat. Intr-un clasament intocmit anual, la nivel mondial, realizat de Freedom House, Romania se afla pe locul 88. Este considerata o tara cu presa partial libera, asa cum este si in Bolivia, Brazilia sau El Salvador. Inaintea noastra se regasesc state cum ar fi Burkina Faso, Namibia, Bulgaria sau Uruguai.

Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind apreciaza ca Ziua Presei nu poate fi considerata o sarbatoare. MediaSind atrage atentia ca incercarile politicienilor de a „submina independenta presei prin diverse propuneri legislative – una mai aberanta decat alta, cum ar fi legea stirilor pozitive si negative, depolitizarea institutiilor publice de radio si televiziune printr-o politizare mascata, mentinerea unei fiscalitati excesive in domeniu, lipsa oricaror masuri de sprijinire economica a industriei de media, inexistenta unui dialog real dintre guvernanti si organizatiile din presa” au generat grave probleme pentru intreaga breasla, precizeaza Agerpres.

De asemenea, Clubul Roman de Presa, in mesajul sau de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, arata ca mass-media din Romania trece prin cea mai dificila perioada de dupa decembrie 1989. Transformarile actuale sunt date de schimbari de generatie si mentalitati care au dus, uneori, la abdicari de la standardele de calitate ale profesiei.

Conform raportului Freedom House, la nivel mondial, gradul de libertate a presei este in continua scadere. Cea mai mare degradare s-a inregistrat in Orientul Apropiat si Mijlociu, unde Iranul este „liderul” absolut la acest capitol. De asemenea, unul dintre statele importante ale lumii unde mass-media are parte de restrictii in exprimare este Rusia.

In Europa Occidentala, toate statele detin o presa libera, exceptie facand Italia, care este considerata o tara „partial libera”.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU, a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Ideea a aparut la Conferinta Generala UNESCO din 1991, care, printr-o rezolutie asupra „Promovarii libertatii presei in lume”, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu