CÂND NU ACCEPȚI SCHIMBAREA – Maramureșenii nu prea sunt dornici să își schimbe meseria

Ad imageAd image

Maramureșenii aflați în căutarea unui loc de muncă acceptă cu greu schimbarea și ieșirea din zona de confort. O spun cei de la Agențiua Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, care vorbesc despre o mare reticență a maramureșenilor atuni când vine vorba de a învăța o nouă meserie și astfel a-și crește șansele de a găsi mai repede un loc de muncă. Sunt oameni care urăsc schimbarea, fie ea personală sau profesională.

„Numărul de șomeri în această perioadă scade în județul Maramureș. În luna octombrie avem o rată a șomajului de 2,01%, în ușoară scădere față de lunile anterioare. Înainte de pandemie, șomerii neindemnizați reprezentatu 70% din totalul șomerilor, în această perioadă șomerii indemnizați sunt 60% din totalul șomerilor, iar neindemnizații sunt undeva la 40%. De când cu pandemia a crescut stocul de șomeri indemnizați, dar nu foarte mult. Șomerii indemnizați preferă să profite de acea perioadă de șomaj.

Acea categorie de vârstă între 35 și 50 de ani preferă să stea până la finalizarea perioadei de șomaj și apoi, cam în ultima lună, încearcă să își găsească un loc de muncă, cu sprijinul nostru. Dacă nu își găsesc un loc de muncă conform calificării lor pot să urmeze un curs de calificare profesională. Mulți sunt însă reticenți în a-și schimba meseria, dacă este bucătar ar dori să își găsească loc de muncă ca și bucătar, ori sunt multe locuri de muncă vacante ca și tâmplar sau operator CNC și aici mulți preferă să nu își schimbe meseria. Puțini șomeri reușim să îi facem să se înscrie la aceste cursuri. Nu este nicio problemă să își schimbe calificarea, piața muncii se schimbă, apar noi domenii de activitate, noi provocări. Apoi, sunt agenți economici care oferă calificare la locul de muncă”, a declarat Ștefania Donca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu