- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Bye, bye, Romaltyn! Parlamentul European e anti-cianura si solicita Comisiei Europene interzicerea cianurii in mineritul din UE, pana la sfarsitul lui 2011

Cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri, Parlamentul European a adoptat o rezolutie istorica pentru industria mineritului. Aceasta contesta folosirea cianurii in minerit si solicita Comisiei Europene interzicerea cianurii in exploatatiile miniere din Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului 2011. Parlamentul a respins toate amendamentele sustinute de eurodeputatii PDL care erau in favoarea folosirii cianurii.

Cei mai vehementi in a sustine interzicerea cianurii in minerit, in contextul redeschiderii exploatarii de la Rosia Montana, au fost social democratii. Purtatorul de drapel a fost eurodeputata Daciana Sarbu, care a invederat colegilor parlamentari pericolul prezentat de accidente precum cel din Baia Mare (Iazul Bozanta), care a avut loc in urma cu zece ani.

„Am propus o rezolutie prin care sa interzicem folosirea cianurilor in minerit, fiindca avem obligatia de a ne lua toate masurile de siguranta pentru a apara oamenii si mediul de catastrofe ecologice.

Daca ne asumam angajamente istorice privind reducerea emisiilor, daca dam tonul lumii intregi in privinta protectiei mediului, de ce sa nu facem un gest elementar de curatenie si sa eliminam aceasta practica nociva din Uniunea Europeana?!”, a declarat Sarbu, amintind si cazul accidentului de la Iazul Bozanta, din anul 2000.

„Acum, tot in Romania, la Rosia Montana, se doreste construirea unei noi exploatari miniere cu cianuri – cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Acolo, intr-un peisaj frumos, se afla o localitate veche de 2.000 de ani, un potential UNESCO World Heritage Site datorita pretioaselor vestigii datand din perioada pre-romana si romana.

Cianurile ar sterge de pe fata pamantului istoria, dar si viitorul regiunii, fiindca in urma ar ramane un desert. Ca alternativa, o simpla retea de drumuri ar insemna o infuzie de investitii, turisti si dezvoltare. Sprijinul european ar fi un impuls in plus”, a adaugat deputata europeana.

Rezolutia Parlamentului European atrage atentia ca doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si proteja resursele de apa si diversitatea biologica.

Parlamentul solicita Comisiei Europeane „interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere”.

In textul Parlamentului European, se mai precizeaza ca nici Comisia si nici statele membre nu ar trebui „sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte”.

Recent, Primaria Baia Mare a respins ultima solicitare depusa de Romaltyn Mining, in vederea obtinerii unei autorizatii de construire necesare realizarii „distrugatorului de cianura”. Societatea cu capital rusesc are in vedere reluarea extractiei aurului pe baza de cianura si transportul sterilului prin Municipiul Baia Mare.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu