- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Bursa de la Tokyo in cadere si pretul petrolului in crestere, dupa atacurile lansate de Iran

Bursele asiatice inregistrau miercuri scaderi semnificative, victime ale escaladarii tensiunilor dintre Iran si SUA, dupa atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor tinte americane din Irak, care au determinat de asemenea o crestere a cotatiei petrolului, transmite AFP.

Indicele principal al bursei de la Tokyo a inchis sedinta de marti cu o scadere de 370,96 puncte, sau 1,57% fata de valoarea inregistrata marti, ajungand la 23.204,76 puncte, cea mai scazuta valoare consemnata de la inceputul lunii decembrie a anului trecut.

Bursele chineze inregistrau si ele scaderi puternice, in special cea de la Hong Kong, care afisa o pierdere de 1,35%, pana la 27.938,63 la debutul tranzactiilor, in timp ce bursa de la Shanghai indica o scadere de 0,47%, iar cea de la Shenzhen o contractie de 0,63%.

Iranul a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra fortelor conduse de SUA in Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu drona asupra unui comandant iranian.

„Nu va fi o situatie placuta astazi pe pietele bursiere”, a comentat Stephen Innes, analist la AxiTrader.

Pe fondul cresterii ingrijorarilor cu privire la situatia din Orientul Mijlociu, investitorii s-au indreptat spre yenul japonez, o valoare de refugiu traditionala in perioade de incertitudine, care s-a apreciat imediat. Dolarul american a coborat la cea mai scazuta valoare din ultimele trei luni in raport cu moneda japoneza, ajungand la un curs de 107,65 yeni pentru un dolar. Moneda euro era cotata si ea la 120,37 yeni fata de 121,28 yeni marti seara.

Atacurile iraniene au influentat si cotatiile petrolului pe pietele din Asia, ca urmare a ingrijorarilor cu privire la productia si stocurile de titei. In jurul orei 01.30 GMT, barilul de titei WTI a inregistrat o crestere de 3,,46%, pana la 64,87 dolari, iar barilul de titei Brent s-a apreciat cu 3,66%, pana la 70,77 dolari.

Televiziunea de stat din Iran, citand un oficial de rang inalt din cadrul Gardienilor Revolutiei, a relevat de asemenea ca Iranul are in vedere alte 100 de tinte in regiune, daca Washingtonul recurge la orice represalii, a titrat Agerpres.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu