Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că autorităţile doresc ca Direcţia Antifraudă Fiscală să fie pentru statul român un „instrument puternic de luptă” împotriva activităţilor economice ilicite şi evaziunii fiscale, întrebat despre „militarizarea” inspectorilor antifraudă, informează AGERPRES.
„Inspectorii antifraudă şi noul lor statut, respectiv acela de militarizare a activităţii acestora, este în sensul întăririi luptei antifraudă şi activităţi economice ilicite care se desfăşoară pe teritoriul judeţelor şi de aceea intenţia noastră, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă, este ca aceste structuri teritoriale să funcţioneze la nivelul judeţelor. Până acum noi aveam doar structurile regionale şi activitatea din judeţe se desfăşura prin intermediul regionalelor. (…) Direcţia noastră regională antifraudă fiscală, reorganizându-se şi fiind reprezentată la nivel de teritoriu, va avea aceste Inspecţii antifraudă judeţene care îşi vor desfăşura activitatea conform normelor în vigoare. De aceea am propus aceste măsuri care sunt la pachet, pentru că din Direcţia Generală Antifraudă Fiscală dorim să facem şi să fie pentru statul român un instrument puternic de luptă împotriva evaziunii fiscale şi, mai ales, a activităţii economice ilicite. Combaterea activităţii economice ilicite nu se poate realiza din birou”, a declarat Marcel Boloş.
Acesta a explicat în ce context ar avea nevoie un inspector antifraudă să poarte armă.
„În momentul în care confiscă anumite bunuri, pentru că ele provin din activităţi economice ilicite, atunci se pot produce anumite situaţii neplăcute care pot duce şi la utilizarea… Gândiţi-vă la situaţia în care trebuie confiscat un bun şi reacţia pe care o poate avea proprietarul acelui bun din perspectiva relaţiei cu inspectorul antifraudă „, a declarat Boloş.
Ministrul a precizat că decizia privind militarizarea Direcţiei Antifraudă Fiscală este una care va fi implementată în timp şi nu de îndată, întrebat dacă inspectorii antifraudă fiscală ştiu să folosească o armă.
„Nu discutăm de o decizie pe care o luăm de îndată, este o decizie pe care o implementăm în timp şi pe care, împreună cu sprijinul MAI, urmează să o punem la punct, ei fiind cei care eliberează certificatul de port-armă. Şi, din acest punct de vedere, credem că lucrurile trebuie să se aşeze într-o normalitate”, a declarat Boloş.