Prefectura, Consiliul Judeţean şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială din Bihor au încheiat un protocol care îi va obliga pe primari să-i pună la muncă pe beneficiarii venitului minim garantat şi alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, informează newsweek.ro.
Primarii vor fi obligați să facă “planuri de muncă reale“, asistații urmând să fie folosiți la curăţarea şanţurilor, să culeagă pungi, PET-uri, să scoată scaieţii – a explicat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
El a spus că din banii consiliului le va cumpăra echipamente de protecţie, saci menajeri pentru adunarea deşeurilor şi motocositoare şi drujbe.
Primăriile care nu-i vor pune la muncă vor fi mai întâi avertizate, apoi amendate.
„Unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă primăriile vor primi avertismente, în etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari. Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni”, a afirmat Ilie Bolojan.
În Bihor sunt între 3.000 și 3.200 care beneficiază de venitul minim garantat (VMG) şi alocaţii pentru susţinerea familiilor (ASF), pe care se cheltuie circa 17 milioane de lei. Dintre acestea, 1.600 persoane sunt apte de muncă.
Alte 1.600 persoane au certificate medicale eliberate de medici de familie, potrivit cărora suferă de diverse afecţiuni care le împiedică să muncească. În unele comune, precum la Tinca, toţi beneficiarii de ajutoare deţin „scutiri”, a arătat Bolojan.