BOGDAN VODĂ – Statuia lui Bogdan Vodă se degradează pentru că nu sunt bani de restaurare

Statuia lui Bogdan Vodă din localitatea cu același nume se degradează din lipsă de bani pentru restaurarea ei. Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Maramureș spune că Primăria Bogdan Vodă a fost somată și i s-a adus la conuoștință că are obligația, conform legii, să întrețină monumentul aflat chiar în centrul comunei de pe Valea Izei, însă administrația locală nu s-a obosit să răspundă.

„Primărița amână restaurarea pe motive financiare! Am făcut de doi ani o ofertă și nu a dat niciun răspuns. I se părea că e prea scump. Așteptăm decizia primarului din Bogdan Vodă dacă se restaurează sau nu. Ea decide dacă se restaurează sau nu. E un monument daruit lor de minister și trebuie să îl întrețină. Sunt mâhnit. E o lucrare importantă pentru Transilvania, Moldova, Maramureș și România. O să lupt să se restaureze. A fost somată de Direcția Județeană de Cultură că are obligația de a întreține monumentul, dar n-a răspuns”, a declarat Ioan Marchis, pentru ziarmm.ro.

Marchis speră ca până la urmă administrația locală din Bogdan Vodă să reușească să identifice fondurile necesare restaurării grupului statuar de 22 de tone.

„Acolo trebuie curățat tot, că au trecut totuși niște ani peste acest monument extrem de important pentru Maramureș. Soclul are căderi de piatră, trebuie refăcute treptele. I-am spus primăriței să caute să acceseze fonduri europene, să caute sponsori, că acest monument e al lor, e chiar în centrul comunei și nu poate fi lăsat așa. Eu i-am spus că o ajut dacă are nevoie, îi trebuie avize, i le dăm fără probleme, dar nu te poți acum de restaurarea unui monument fără să ai bani în cont. E al doilea monument ca mărime din Transilvania după Matei Corvin. Trebuie replacat, acum sunt materiale mult mai bune, care rezistă la temperaturi sub 0 grade Celsius și să nu lăsam lucrurile așa„, a concluzionat Marchis.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu