BINE DE ȘTIUT – Care sunt serviciile medicale gratuite de prevenție pentru grupa 4-17 ani

Maramureșenii trebuie să știe că persoanele cu vârsta între 4 și 17 ani pot beneficia de o serie de servicii medicale gratuite de prevenție. Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că la această categorie de vârstă, consultaţiile de prevenție se acordă o dată pe an.
„Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează pentru screeningul anemiei și a rahitismului ( pentru copiii cu vârsta între 2 și 5 ani), pentru screeningul tulburărilor de vedere, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani), pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, respectiv pentru screeningul depresiei.
În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu. Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!
„De ce este esențial să facem prevenție? Pentru că doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 de consultații oftalmologice la nivel național și 346 de copii au fost spitalizați cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.  În plus, este bine de știut faptul că, în anul 2022, au fost acordate 262.801 consultații de prevenție la această grupă de vârstă.
Pentru anul 2023, în trimestrul 1  au fost 48.145 de consultații, respectiv în trimestrul 2 – 61.321 consultații”, arată CNAS.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu