Beijingul urmăreşte dialogul şi nu confruntarea, susţine ministrul chinez al Apărării la summitul din Singapore

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a declarat sâmbătă că o mentalitate de război rece renaşte în regiunea Asia-Pacific, deşi ţara sa urmăreşte dialogul şi nu confruntarea, informează Reuters, transmite AGERPRES.

Într-o alocuţiune la summitul de securitate Shangri-La Dialogue, organizat în Singapore, Li Shangfu a făcut aluzii străvezii la Statele Unite, acuzând „unele ţări” că intensifică cursa înarmărilor, precum şi amestecarea voită în treburile interne ale altora.

„O mentalitate de război rece renaşte acum, crescând foarte mult riscurile de securitate”, a spus oficialul chinez.”Respectul reciproc ar trebui să prevaleze asupra agresiunii şi a hegemoniei”.

„Încercările de a promova (alianţe) asemănătoare NATO în regiunea Asia-Pacific sunt o modalitate de a lua prizoniere ţările din regiune şi de a exagera conflictele şi confruntările, ceea ce nu va face decât să cufunde Asia-Pacific într-un vârtej de dispute şi conflicte”, a avertizat Li, potrivit AFP.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a mustrat China într-un discurs la reuniunea de securitate de sâmbătă pentru că a refuzat să organizeze discuţii militare bilaterale, lăsând cele două superputeri în impas în privinţa Taiwanului şi a disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt tensionate din cauza mai multor probleme, precum Taiwan, Marea Chinei de Sud, dar şi a restricţiilor impuse de preşedintele Joe Biden la exportul de cipuri pentru semiconductori.

Li, sancţionat de Statele Unite în 2018 din cauza achiziţiilor de arme din Rusia, a dat vineri mâna cu Austin la o cină, dar cei doi nu au avut o discuţie mai profundă, în pofida solicitărilor repetate ale SUA de a avea loc convorbiri în domeniul militar.

Vorbind în privat, în marja conferinţei, doi ofiţeri militari chinezi au spus că Beijingul doreşte semnale clare din partea Washingtonului privind o abordare mai puţin provocatoare în Asia, inclusiv eliminarea sancţiunilor împotriva lui Li, pentru a fi de acord cu reluarea dialogului militar bilateral. 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu