Baia Mare: Parastas pentru duhovnicul maramureșean Lavrentie Șovre

Miercuri, 20 iulie, in ziua Sarbatorii Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, la biserica „Sfantul Iosif Marturisitorul” Baia Mare a fost oficiat un parastas cu ocazia implinirii a 20 ani de la plecarea in vesnicie a marelui duhovnic maramuresean Lavrentie Sovre.

Acesta a fost evocat in timpul predicii de catre preotul maramuresean Chesarie Bertea, care slujeste actualmente la o biserica din New York.

Potrivit Jurnalul National, Lavrentie Sovre s-a nascut la 5 septembrie 1923, in satul maramuresean Trestia. Dupa doar patru ani de scoala, Gavrila (pe numele de mirean) a fost nevoit sa renunte la invatatura pentru a-l ajuta pe tatal sau la treaba. A simtit chemare catre viata monahala de mic. Timp de doi ani, intre 1940 si 1942, s-a pregatit pentru calugarie. Sfanta Manastire Toplita a fost primul locas in care Parintele Lavrentie a fost primit in 1942.

Acolo a stat o jumatate de an, trecand clandestin frontiera care taia Romania ciopartita de Dictatul de la Viena. Dupa mai multe peripetii ajunge la Manastirea Frasinei din judetul Valcea. A fost ajutor de econom si apoi econom. A absolvit scoala monahala, iar in 1968 a fost facut preot.

Plecarile din fiecare noapte la familiile necajite care il solicitau pentru oficierea Maslului incepusera sa lase urme pe trupul sau ostenit de ani. A fost internat de mai multe ori in spital. La 20 iulie 2002, Parintele Lavrentie si-a dat sufletul in mainile Domnului, lasand mostenire duhovniceasca insasi viata sa.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu