Abuzuri fără precedent la Clubul Sportiv Școlar Nr. 2 Baia Mare, unde directorul Alina Trifoi, numită la șefia unității de învățământ de către penelista Minodora Hendea, secretar de stat la Ministerul Familiei, continuă, încă de la instalarea în funcție (septembrie, 2021), să încalce legea în mod evident. A fost sesizată conducerea Inspectoratului Școlar Maramureș, conducerea Ministerului Educației, însă degeaba. Deși i s-a pus în vedere să respecte legea, femeia nu se conformează și sfidează orice normă de drept.
Redăm mai jos memoriul adresat recent reprezentanților Ministerul Educației și ai Agenției Naționale pentru Sport de către unul din părinții elevilor înscriși la CSS 2 Baia Mare, părinte care are, în același timp, calitatea de reprezentant al Consiliului Local Baia Mare în Consiliul de administrație al clubului.
”Începând cu decembrie 2022, Consiliul de administrație al Clubului Sportiv Școlar Nr. 2 Baia Mare funcționează în afara legii. Toate hotărârile adoptate de atunci și până în prezent sunt lovite de nulitate, după cum reiese din documentele atașate prezentei. Pe scurt, principala problemă legată de Consiliul de administrație al CSS 2 Baia Mare o constituie lipsa de convocare a tuturor membrilor respectivului consiliu.
Mai precis, un părinte, reprezentant al Municipiului Baia Mare în Consiliul de administrație, desemnat în respectiva funcție prin votul Consiliului Local Baia Mare atât pentru anul școlar 2022 – 2023, cât și pentru anul școlar 2023 – 2024 (HCL 407/29.09.2022 și HCL 527/21.12.2023), nu a fost convocat la niciuna din ședințele forului de conducere al CSS 2 Baia Mare, deși, în repetate rânduri, directorului Alina Trifoi i s-a pus în vedere faptul că respectivul consiliu funcționează nelegal, însă managerul clubului a refuzat respectarea legii. Mai mult, a decis, într-un mod total aberant, desființarea hotărârii Consiliului Local de numire a reprezentantului său în Consiliul de administrație.
Față de revocarea din funcție a reprezentantului Consiliului Local, a fost depusă o plângere prealabilă, iar ulterior o acțiune în instanță, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Maramureș. În cererea de chemare în judecată atașată prezentei, regăsiți toate argumentele pentru care revocarea unei hotărâri de Consiliu Local de către Consiliul de administrație al CSS 2 este lipsită de temei legal și reprezintă o încălcare evidentă a actelor normative în vigoare.
După încheierea anului școlar 2022 – 2023 (timp în care reprezentantul Consiliului Local Baia Mare nu a fost chemat/convocat la nicio ședință a Consiliului de administrație), directorul Alina Trifoi s-a adresat Consiliului Local Baia Mare, cerând înlocuirea membrului în cauză cu o altă persoană. Având în vedere buna reputație pe care părintele respectiv o are în cadrul comunității băimărene și ținând totodată cont de dezvăluirile acestuia legate de ilegalitățile comise la club în perioada mandatului managerului Alina Trifoi, Consiliul Local Baia Mare a votat PENTRU menținerea reprezentantului său în Consiliul de administrație al CSS 2 (hotărârea datează din decembrie 2023) . Totuși, pentru managerul Alina Trifoi nu a contat acest aspect, iar în anul școlar 2023 – 2024, ședințele Consiliului de administrație s-au desfășurat FĂRĂ convocarea reprezentantului administrației locale, încălcându-se deliberat legea.
De altfel, în acești doi ani, hotărârile Consiliului de administrație au fost adoptate nu doar în absența unui membru neconvocat, ci și printr-o componență nelegală a restului consiliu, din care nu a făcut parte reprezentantul elevilor (deși clubului i s-a pus în vedere să respecte prevederile legii, iar prezența în Consiliul de administrație a unui elev se impunea, așa cum a confirmat chiar Ministerul Educației, printr-o adresă trimisă Inspectoratului Școlar Județean Maramureș), în schimb a luat parte la ședințe, și chiar a votat, un părinte ce nu avea ce căuta acolo (legea impunând prezența unui singur părinte, în condițiile în care există reprezentant al elevilor).
Nu ar fi lipsit de importanță, ci chiar analizat la modul foarte amănunțit, faptul că propunerea de revocare a reprezentantului Consiliului Local a venit din partea unui cadru didactic al cărui comportament public ar fi trebuit să constituie obiectul cercetării Comisiei de Etică existente atât la nivelul clubului, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș. Însă nimeni nu s-a sesizat cu privire la faptele profesorului-antrenor Filip Claudiu, deși acestea din urmă au apărut în presa din Maramureș. În decembrie 2021, acest cadru didactic, membru în Consiliul de administrație al CSS 2, i-a amenințat cu moartea pe doi colegi (soț și soție), pe ”lista” sa numărându-se și un jurnalist băimărean. Cu toate acestea, atât reprezentanții clubului, cât și oficialii ISJ Maramureș au tăcut mâlc, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
O altă problemă legată de activitatea clubului o reprezintă situația unor profesori antrenori, care nu au actele de studii necesare pentru a putea preda la CSS 2. Conducerea clubului și Inspectoratul Școlar Județean au fost sesizate cu privire la aceste aspecte, dar nu s-a luat vreo măsură. Inclusiv Ministerul Educației a fixat un termen pentru remedierea situației profesorilor încadrați greșit la club, însă termenul nu a fost respectat.
Așa cum presa locală a remarcat, în incinta CSS 2 se desfășoară activități care încalcă legea. Respectiv, clubul găzduiește petreceri private, chiar în timpul orarului școlar. Mai mult, la aceste petreceri se consumă alcool, iar acesta e furnizat tocmai de clubul respectiv, așa cum reiese din documentele administrativ-contabile ale școlii (vom reveni pe subiect, n. red.).
Situația managerului Alina Trifoi, din punct de vedere al funcției pe care o ocupă, este și ea una în afara legii, pentru că directorul CSS 2 Baia Mare nu are normă de predare în club, așa cum prevăd actele normative. Însă ea ocupă funcția respectivă de mai bine de trei ani.
Managementul actual al clubului este unul dezastruos, în mandatul Alinei Trifoi dispărând fără nicio explicație cel puțin 10 catedre de specialitate, chiar în condițiile în care unele erau performante la nivel național, cu rezultate bune. Nivelul scăzut al calității managementului Alinei Trifoi este dat și de faptul că sportivii clubului au parte de cantonamente în diverse localități din țară, în condițiile în care, după instalarea în funcție, actualul director a decis să pună lacătul pe cabana clubului deținută de CSS 2 în stațiunea Izvoare (aflată la câțiva kilometri distanță de Baia Mare).
Legat de cabana respectivă, amintim și faptul că în urmă cu mai bine de un an, unul dintre paznicii aflați acolo a decedat, în condiții suspecte (acesta nu era angajat pe post de paznic, însă i-a înlocuit de unul singur pe cei care aveau în realitate atribuții de pază). Nici până azi nu s-a stabilit ce căuta respectivul angajat acolo (fochist fiind), în condițiile în care nu avea atribuții de pază a unui obiectiv închis.
Managementul abuziv al Alinei Trifoi reise și din modul în care folosește baza materială a clubului. Mai precis, directorul CSS 2 a propus Consiliului de administrație să îi aprobe cazarea gratuită în internatul clubului (adică locuiește și mănâncă pe banii statului, într-o unitate școlară destinată pregătirii sportivilor de excepție) și decontarea nelimitată a navetei pe ruta Baia Mare – Vișeu de Sus (distanță de peste 100 km); în același timp, mai multor sportivi legitimați la Centrul de Excelență Volei conducerea clubului le-a refuzat cazarea (pe timp de zi), fără niciun motiv. Precizăm că în cadrul clubului sunt cazate, cu titlu gratuit, numeroase persoane care nu au nicio legătură cu instituția școlară respectivă (grupuri de ucraineni sau persoane participante la diverse concursuri școlare etc).
Pentru toate cele menționate mai sus, depunem documente justificative, pe care vă rugăm respectuos să le analizați și să dispuneți luarea măsurilor ce se impun față de actuala conducere a Clubului Sportiv Școlar Nr. 2 Baia Mare”, se precizează în memoriul amintit anterior.
Eventualele comentarii sunt, cel mai probabil, inutile, în condițiile în care abuzurile și ilegalitățile comise la CSS 2 vorbesc de la sine.
Precizăm doar că pentru neconvocarea unui observator sindical (deci nu membru cu drept de vot) la două ședințe ale Consiliului de administrație al Colegiului Național Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara, directorul unității școlare a fost demis, cu interdicția ca pe o perioadă de trei ani să poată dețină funcții de conducere sau să obțină grade didactice. În altă parte se poate. Când în Maramureș?